El Barça ha fet oficial que Ter Stegen pateix un trencament del tendó rotulià. Una lesió que l’allunyarà dels terrenys de joc durant un llarg període: es perdrà el que resta de temporada. “És una lesió greu perquè comporta un temps llarg de recuperació. Tant en l’aspecte quirúrgic, com en l’aspecte de cicatrització del tendó i el temps de rehabilitació. Abans dels vuit mesos és difícil que ho pugui fer”, explica el traumatòleg Roberto Seijas, de l’Institut Cugat, qui va formar part de l’equip de metges que van operar el porter alemany del genoll l’any 2020.

Les possibles causes del trencament del tendó rotulià

Ter Stegen es va lesionar diumenge, 22 de setembre, en el partit al camp del Vila-real. Va ser quan va recolzar tot el pes del seu cos a la cama dreta, després d’atrapar la pilota. “Normalment hi ha una mica de fatiga muscular, un tendó que ha estat traccionat moltes vegades, al qual li has demanat molt treball. També pots tenir una patologia, una inflamació durant setmanes. Però sobretot l’element clau és el moment del contacte o de la jugada, en què fas una tracció brusca. Aquesta tracció potent supera la capacitat de resistència del tendó i és allà quan es trenca“, explica el traumatòleg. Segons informa Roberto Seijas, “no és una lesió gaire freqüent, com pot ser la del lligament creuat anterior”. “Les més freqüents són les musculars i, per sort, les tendinoses no ho són tant”, ha afegit.

El traumatòleg de l’Institut Cugat també ha volgut fer referència a la càrrega de partits que avui en dia acumulen els futbolistes: “Hi ha més hores d’entrenament, més hores de competició, i tot això repercuteix en un major risc de lesió. Però és molt difícil valorar fins on pots pressionar un jugador i quan l’estàs exposant o no”.

El llarg procés de recuperació de la lesió de Ter Stegen

El porter alemany estarà com a mínim vuit mesos de baixa, segons els terminis previstos en aquest tipus de lesió. “L’edat influeix en la recuperació. A partir dels 25 anys el ritme de recuperació és una mica més lent. Un jugador més jove s’ajusta més als terminis mínims. Ter Stegen s’ajustarà als terminis estàndars, que normalment no baixen dels vuit mesos”, diu Roberto Seijas. Un cop passi aquest llarg procés, serà clau que torni a tenir confiança amb el genoll. “Pots operar un tendó, es pot cicatritzar, pot tenir to muscular i força, però després hi ha l’equilibri i la confiança que té el jugador amb aquesta cama. Això triga. Pot estar competint i encara dir: “Noto el genoll”. No tenir mal, estar bé, però notar-lo”, explica el traumatòleg.

Està relacionada amb la lesió que va patir al mateix genoll l’any 2020?

Ter Stegen ja va patir una lesió al genoll dret fa quatre anys, i també al tendó. Aleshores, però, es tractava d’una tendinitis. “Era una inflamació amb petites ruptures que, quan es cicatritzen, a vegades ho fan de forma anòmala i formen calcificacions. Aquestes calcificacions molesten, i el que vam fer aleshores va ser netejar-li. Ara el que ha tingut és ben diferent, és una trencada que s’ha de cosir”, explica Seijas, qui va estar present en l’operació de l’alemany l’any 2020.