RCD Espanyol Celta
@RCDEspanyol

L’Espanyol s’enfrontarà al Celta als setzens de final de la Copa del Rei. Serà a partit únic i a l’RCDE Stadium el dia 3 de gener. Al llarg dels gairebé 120 anys d’història de la Copa (la primera edició va ser l’any 1903) barcelonins i gallecs han jugat un total de 25 partits en 13 eliminatòries. El balanç és favorable als pericos, amb 12 partits guanyats, vuit empats i cinc derrotes.

10 eliminatòries guanyades de 12 de disputades

Tot i que han jugat 25 partits, només han disputat 12 eliminatòries. El balanç és molt favorable al conjunt espanyolista, que s’ha imposat en 10 de les 12. Només trobem dues en les quals els gallecs van passar ronda, les temporades 1947-1948 i 2003-2004. La temporada 2003-2004 hi va haver un enfrontament a partit únic amb victòria del Celta per 3 a 1. L’últim precedent és de la temporada 2011-2012 també als setzens de final amb empat a zero a Balaídos i triomf de l’Espanyol, 4 a 2, a Cornellà.

Una eliminatòria amb quatre partits

Menció especial tenen els partits que van disputar la temporada 1947-1948. Els dos equips van arribar a les semifinals de la Copa i els dos partits van acabar amb empat (1-1 a Barcelona i 2-2 a Vigo). En aquella època no es disputaven pròrrogues ni tandes de penals a les eliminatòries directes i es van haver de jugar no un, sinó dos partits de desempat. El primer, disputat el 27 de juny, va acabar amb empat a dos gols (després d’una pròrroga) i el segon (jugat el 30 de juny), 2 a 1 favorable al Celta. La curiositat és que l’Espanyol es va avançar a la pròrroga, en el minut 110, amb un gol de Velroy, però dos gols de Pahiño en el 112 i en el 114 van capgirar el marcador i van permetre als gallecs disputar la final de la Copa quatre dies després contra el Sevilla amb derrota contundent, 4 a 1.