La final de la Copa Amèrica 2024 de Barcelona, la 37a edició de la competició de vela, començarà el dissabte 12 d’octubre del 2024 amb les dues primeres regates. Diumenge 13 es disputaran les curses 3 i 4. La final serà, com a molt tard, el 20 d’octubre. La prova femenina serà el 16 d’octubre, després de la cinquena regata masculina. La competició, però començarà el 22 d’agost amb les regates prèvies; una competició que es podrà veure des de la platja, ja que se celebrarà a 200 metres de la sorra. A més, es posaran pantalles gegants al Moll de la Fusta.
Un “village” amb pantalles en directe al Moll de la Fusta
Un dels esforços de l’organització de la Copa Amèrica és implicar la ciutadania de Barcelona en el certamen, i per això, també serà la primera edició gratuïta. D’una banda, es podrà veure des de la platja i gran part del litoral barceloní, ja que la fondària de la costa de Barcelona permet fer-hi les regates a pocs metres. També es crearà una zona ciutadana o de seguidors, anomenada ‘village’, al moll de Bosch i Alsina, on s’hi instal·laran grans pantalles per seguir les competicions amb retransmissions en directe.
Equips competidors al juny de 2023
Així serà la Copa Amèrica a Barcelona, segons ha explicat el president de l’America’s Cup Event, Grant Dalton, en un acte de presentació fet al Museu Marítim. Dalton ha assegurat també que la voluntat dels equips és instal·lar les seves bases als espais facilitats pel Port de Barcelona abans de l’estiu del 2023, al juny de l’any vinent. Segons ha anunciat el president del Port, Damià Calvet, els espais estaran disponibles ja a partir del pròxim mes d’abril de l’any vinent perquè els cinc equips comencin a construir-hi les bases.
Tant l’organització com les institucions que han fet pinya per fer possible la Copa Amèrica a Barcelona han coincidit a destacar que més enllà del repte esportiu, hi ha un repte d’innovació, tecnològic i de sostenibilitat. En les competicions només s’hi veurà embarcacions propulsades per hidrogen, un fet inèdit, i suposarà “un impuls de la innovació en sostenibilitat i de l’economia blava” a la ciutat.
Voluntariat barceloní per l’organització de la Copa Amèrica
D’aquí a vuit mesos, a l’estiu de l’any vinent, els organitzadors llançaran una campanya per aconseguir voluntariat entre la ciutadania de Barcelona per col·laborar en l’esdeveniment. “Un dels llegats pels quals se’ns jutjarà és per si hem aconseguit integrar-nos a Barcelona i als seus ciutadans”, ha confessat Grant, i ha afegit que “és un repte perquè no tothom coneix bé la Copa Amèrica i potser dona una imatge que no ens ajuda”. La feina que tenen ara per davant és donar a conèixer la feina que fan i implicar-hi la ciutadania “perquè torni cap al mar”.