La Copa Àfrica 2023 va donar el tret de sortida el 13 de gener i s’acabarà l’11 de febrer a la Costa d’Ivori. Les 24 millors seleccions del continent africà ja s’estan enfrontant per decidir el guanyador d’un torneig ple d’històries i curiositats. Les repassem amb el Marcel Beltran de la revista ‘Panenka’.

Les curiositats de la Copa Àfrica

  • Celebració a meitat de temporada

La Copa d’Àfrica de la Costa d’Ivori s’hauria d’haver celebrat l’estiu de l’any passat, però les condicions climatològiques del país van obligar a ajornar l’esdeveniment fins a principis del 2024. Alguns entrenadors rebutgen aquesta situació per la pèrdua de jugadors dels seus equips. Altres, com Ernesto Valverde, han fet una crida al respecte per la competició.

  • Egipte, el rei de la competició

Egipte és la selecció que més cops ha guanyat el trofeu amb un total de 7. El més curiós és que des que va debutar el millor jugador de la seva història, Mohamed Salah, encara no n’ha guanyat cap.

  • Samuel Eto’o, màxim golejador de la història del torneig

L’exjugador del Barça és el màxim anotador de la història de la Copa Àfrica amb un total de 18 gols, que li han servit per guanyar el títol dues vegades. La seva condició de llegenda del futbol camerunès l’ha dut a ser el president de la Federació Camerunesa de Futbol.

  • Zàmbia, el campió més sorprenent

Tot i no haver participat mai en un Mundial, Zàmbia pot presumir de tenir una Copa Àfrica a les vitrines, l’aconseguida l’any 2012. La fita més recordada d’aquesta selecció, però, va ser l’any 1994, quan, després d’un accident d’avió en el qual van perdre la vida 18 jugadors, Zàmbia es va plantar a la final del torneig amb un equip format per futbolistes procedents de la sub-21. La final la va acabar guanyant Nigèria per 2 a 1.

  • La Costa d’Ivori, país anfitrió

L’edició d’enguany es fa a la Costa d’Ivori, un país que té dos títols al seu palmarès (1992 i 2015). En cap dels dos campionats va participar el seu màxim referent, Didier Drogba.

  • N’Kono i la màgia negra

L’any 2002, Thomas N’Kono era l’entrenador de porters del Camerun. En la Copa Àfrica d’aquell mateix any, la selecció camerunesa mostrava una gran versió, sobretot defensivament, que la va portar a disputar les semifinals de la competició contra Mali. Thomas N’Kono va ser detingut per les autoritats del país una hora abans del partit acusat de fer màgia negra després que la policia trobés un amulet amagat al terreny de joc que creien que era seu. N’Kono va ser alliberat per falta de proves i el Camerun va acabar guanyant aquella edició.