Si les restriccions per coronavirus ho permeten, el Cros Popular de Sants arribarà aquest 15 de novembre a la 42a edició. Es va posar en marxa als anys setanta emmirallant-te en el Gran Premi de Sants, una cursa atlètica promoguda per l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant que es va fer al barri als anys 30 i que només va tenir dues edicions.

El nou cros es va convertir ràpidament en tot un referent i s’hi impliquen any rere any la majoria de les entitats i associacions de la zona. La prova rebrà la Medalla d’Honor de Barcelona 2020 per ser una de les curses atlètiques més arrelades a la ciutat. L’ha proposat el districte de Sants-Montjuïc juntament amb la Júlia Costa, mestra i escriptora del Poble-sec.

La fan possible 150 voluntaris

Carles Manzano és coordinador de la cursa i recorda que el primer any “hi van córrer 160 persones, el segon 400, el tercer 800 i ja el quart any es va arribar als 2.000 corredors“. Ara bé, Manzano reconeix que el Cros no seria possible sense la implicació de 150 voluntaris. Hi participen des dels paradistes del Mercat de Sants, als geganters, els diables o les comissions de festes de la zona.

Memorial Eugeni Giralt

Amb els anys, a més, el Cros ha anat guanyant proves i categories: el Petit Cros per als menuts, la cursa Centpeus, d’una milla per a nens i nenes de fins a 14 anys, i el Cros Especial, dues curses adaptades als corredors amb diversitat funcional intel·lectual.

També hi ha activitats paral·leles, moltes de les quals són solidàries. Des del 1996, la cursa va adoptar el nom Memorial Eugeni Giralt en mèmoria d’un dels activistes del barri que més es va implicar en la recuperació de la cursa.

L’objectiu, fer barri

L’Agus Giralt, fill de l’Eugeni, col·labora des de sempre en l’organització del Cros. Assegura que el principal objectiu sempre ha estat “fer barri sense cap mena de voluntat comercial.” A més, destaca la part artesana de la cursa i recorda com ell i les seves germanes van ser durant anys els encarregats de fer a mà els dorsals de la cursa.