El Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEE)) ha presentat un estudi completíssim que demostra amb dades que s’avança en la paritat entre sexes en la pràctica esportiva. L’estudi exhaustiu està fet amb les xifres obtingudes el curs 2018-19, l’anterior a la pandèmia, i sobre una mostra de més de 166.000 nois i noies d’entre 6 i 18 anys.

La paritat entre sexes cada cop més a prop

L’estudi sobre els Jocs Esportius Escolars del CEEB conclou que de mica en mica la participació de nois i noies en la seva globalitat esportiva està apropant-se a la paritat. El curs 2018-19 un 43,23 % dels practicants eren noies i un 56,77, nois. El curs 2022-23 la distancia s’ha reduït i ara practiquen esport un 48% de noies i un 52% de nois.

També s’ha constatat que entre els 12 i 13 anys la paritat és gairebé absoluta, en canvi, a mida que s’avança amb edat aquesta s’allunya. En els 18 anys la distancia entre nois i noies que practiquen esport s’eixample en detriment del sexe femení.

La diferència entre esports

S’ha trobat que certes modalitats esportives tenen un marcat biaix de participació per sexe. Per exemple, esports amb percentatges molt alts de participació de noiesgimnàstica, dansa i ball esportiu, patinatge o el voleibol– hi ha un 93.52 % de sexe femení i un 6.48 % de nois. En canvi altres modalitats es capgiren les xifres amb una alta participació de noishandbol, tennis taula, escacs o el futbol- que té només un 6.9 % de noies per un 93,10 % de sexe masculí.

Algunes modalitats la paritat entre sexes és gairebé total, hoquei sala, cros, atletisme, bàdminton, curses d’orientació amb percentatges molt equilibrats, com per exemple el bàsquet, amb un 47,656 % de noies i un 52,34 % de nois.

Barcelona necessita més equipament esportiu”
David Escudé, regidor d’Esports

Les mesures a posar en pràctica

Per millorar aquestes xifres, des del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona tenen pensat certes accions a curt i mitjà termini. El més aviat possible volen incentivar la participació d’aquells sexes minoritaris en certes modalitats amb competicions d’esport individual i d’equip. En algun esport faran actuacions directes com és el cas de la gimnàstica artísitca, en què volen homogeneïtzar els aparells masculins i femenins, per incentivar la participació masculina.

A mitjà termini, es vol generar referents del sexe minoritari bonificant els cursos per a tècnics i tecniques, impulsar campanyes de visualització de referents mediàctics i no mediàctics. Trencar estereotips amb la cura del llenguatge, equiparar la imatge de noies i nois en les campanyes i revisar els reglaments esportius.

La presentació, íntegra