La paulònia, ‘Paulownia tomentosa’, és un arbre caducifoli de port mitjà que destaca per unes fulles de mida molt gran i  unes flors liles espectaculars, que apareixen a la primavera. Es tracta d’un arbre procedent de la Xina, on és tradició de plantar-lo quan neix una nena i tallar-lo per tal de fabricar elements per a la dot en el moment del matrimoni. Aquesta anècdota prova que és un arbre de creixement ràpid, una altra de les seves virtuts.

Per parlar-ne aquest dilluns a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm, hem parlat amb Joan Guitart, Cap d’Àrea de la Gestió de l’Arbrat de l’Ajuntament de Barcelona. El tècnic ha destacat que les seves grans fulles, d’entre 10 i 30 centímetres d’ample, a banda de generar molta ombra, permeten que pugui retenir més partícules contaminants que altres espècies de fulla més menuda i realitzar, d’aquesta manera, un intercanvi més gran de diòxid de nitrogen per oxigen.

A Barcelona hi ha actualment 209 exemplars de paulònia plantats, sobretot en carrers: 42 unitats al carrer de Santander, a l’avinguda Rio de Janeiro, 20,  o al carrer d’Anna Piferrer, 19 exemplars.

Fins ara hi havia poques unitats a la ciutat, i les poques que hi havia es trobaven molt separades. Els arbres plantats recentment formen part d’una prova pilot per avaluar-ne la viabilitat a la ciutat. Un dels objectius de l’Ajuntament és afavorir la diversificació d’espècies perquè no n’hi hagi cap  que superi el 15%. Cal, per tant, continuar disminuint la quantitat de plàtans i augmentar-ne d’altres espècies, entre les quals les paulònies.

L’expert ha explicat que la paulònia s’ha comportat com a invasora als Estats Units a causa de les característiques climàtiques de les zones on s’ha plantat. S’anirà avaluant el comportament que té a Catalunya, malgrat que no es creu que pugui arribar a causar cap mena problema en aquest sentit.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera: