Pol sud s'escalfa tres vegades més ràpid
L'ascens de la temperatura és causat per la variabilitat natural i per l’avenç de l’escalfament global.

L’Agència Estatal de Meteorologia

(AEMET) participa regularment en les campanyes antàrtiques des que es va fundar la base antàrtica espanyola, l’any 1988. Les activitats principals que hi duu a terme l’AEMET són el manteniment dels sistemes meteorològics i el processament de les dades, així com la predicció meteorològica, una activitat fonamental per garantir la seguretat del personal i optimitzar les activitats científiques que es duen a terme a l’exterior.

En Sergi Gonzàlez és un barceloní que treballa a la seu de l’AEMET a Catalunya i que recentment, i per segon any consecutiu, ha realitzat una estada a l’Antàrtida treballant com a predictor meteorològic a la base científica Juan Carlos I, situada a la península Hurd de l’illa Livingston.

La seva tasca consistia a elaborar els pronòstics per tal que es pogués administrar la logística i les diverses activitats científiques programades, perquè que es poguessin desenvolupar en condicions de seguretat, evitant el mal temps i les situacions de perill.

Les  tasques dels diferents científics i investigadors es duen a terme sobretot a l’àmbit marítim,  o bé damunt de la glacera de l’illa Livingston. El pronòstic, per tant,  ha de ser especialment curós i precís per a aquest entorn, per minimitzar els riscos.

En Sergi Gonzàlez destaca que enguany, després de l’estiu austral, el gel marí de l’Antàrtida torna a enregistrar un mínim de superfície rellevant, un fet que podria estar lligat a la dinàmica oceànica.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a en Sergi Gonzàlez a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, aquest dilluns, 19 de març:

Comparteix a: