Hi ha diverses formes d’actuar contra els insectes que perjudiquen les nostres plantes. Un mètode tradicional és usar insecticides ecològics. Si tenim una plaga molt extensa, per exemple de pugó, es recomana usar algun sabó assecant com el sabó potàssic. Aquest, malgrat que elimina la plaga per contacte directe, no és eficient com a preventiu. Per prevenir la possible arribada d’insectes es recomana l’ús d’algun insecticida a base d’extracte de nim, molt efectiu contra diverses espècies insectes.

A banda d’aquesta opció més clàssica, també ens podem plantejar l’ús de plantes aromàtiques, ja que actuen com a repel·lents i n’hi ha d’específiques per a cada tipus d’insecte.

Una altra alternativa per combatre les plagues -sobretot en el cas dels horts més grans- és la d’instal·lar-hi  un hotel d’insectes, una estructura que permet que hi visquin diverses espècies d’insectes depredadors d’altres insectes que ataquen les plantes (pugó, cotxinilles, mosca blanca, etc.). Els habitants d’aquest hotel formaran colònies i, com a benefici, n’obtindrem una major pol·linització de les plantes -un fet que en farà augmentar la producció- i mantindrem a ratlla les plagues perjudicials del nostre hort.

Què fem amb el nostre hort i plantes quan marxem de vacances?

Una bona opció és pactar amb un veí o familiar que els visiti i en tingui cura mentre som fora de casa.

Una altra són els programadors de reg, que es poden programar per tal que reguin cada 12 o 24 hores les nostres plantes.

També podem optar per l’ús de gelatines, idònies per a una jardinera o una petita taula de cultiu. La gelatina es col·loca en contacte amb el sòl i s’encarrega d’aportar humitat i aigua a les plantes. Cal tenir present que la gelatina només és efectiva per a una petita superfície, no és vàlida per a horts més grans.

Finalment també hi ha uns  cons de ceràmica, que estan en contacte amb una ampolla d’aigua, i aporten humitat al sòl de forma gradual, tot adaptant-se a les necessitats hídriques reals de la planta.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a l’Elisabet Sayrach a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm. Podeu trobar més informació també a la pàgina web El meu hortet urbà.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a