A Interdomilicios, una empresa especialitzada en neteja de la llar, imparteixen cursos de dues hores sobre riscos laborals als seus treballadors. Els ensenyen com ajupir-se i aixecar pes, els mostren quins productes químics no es poden barrejar i els indiquen que han d’usar mascaretes i guants per manipular productes nocius. En situacions de perill netejant finestres, els diuen que despengin els vidres i, si no, optin per contractar un expert en altures. “A més, sempre informem les famílies de les feines que poden fer els empleats i les que no”, detalla Natalia Martín, gerent d’Interdomicilios Barcelona Nord.

Tot i prendre mesures de seguretat, els riscos existeixen i en cas de formar part d’una empresa especialitzada, els empleats evidentment estan més protegits davant d’un accident laboral. “Tenen la baixa laboral coberta i les famílies compten amb una persona de substitució”, explica Martín.

Segons dades de CCOO de Catalunya, actualment hi ha unes 310.000 persones donades d’alta a la Seguretat Social amb aquesta feina. Però l’economia submergida mou el 35 % del sector. “El control de riscos laborals dins d’aquest col·lectiu és molt complicat i la majoria tenen por de reclamar per no perdre la feina”, afirma Aurora Huerga, secretària general de la Federació de Serveis Privats de CCOO de Catalunya.

Des de la UGT reivindiquen que el sector hauria de tenir un conveni propi i deixar d’estar regulat per un Reial Decret. “Això possibilitaria millores en un col·lectiu molt precari i en el qual s’abusa molt de la confiança de les persones”, explica Antonia Ortega, de la Federació de Serveis a la Societat d’UGT Catalunya. A més, actualment, la llei de seguretat de riscos laborals no s’aplica a aquest col·lectiu amb caràcter obligatori com sí que es fa a la resta de treballadors.

Comparteix a: