L’operació tornada de vacances ve precedida d’un augment del preu de la benzina. Omplir ara el dipòsit és un 2 % més car que el cap de setmana llarg del 15 d’agost, quan van marxar bona part dels que ara arriben. Tot i aquest encariment puntual de la gasolina i el gasoil, els conductors es trobaran amb l’operació tornada de l’estiu més barata pel que fa a combustible des de 2009.

El preu del carburant va registrar els nivells més baixos durant el cap de setmana llarg de la Mare de Déu d’Agost, quan el litre de gasolina costava de mitjana 1,122 euros i el dièsel descendia fins a 0,996. Aquests valors són inferiors als actuals. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE, el preu mitjà del litre de gasolina a Espanya se situa en els 1,145 euros i trenca amb sis setmanes consecutives de baixa. Pel que fa al gasoil, s’allunya del llindar de l’euro i posa fi a cinc caigudes consecutives en repuntar fins als 1,023 euros.

Tot i aquest increment generalitzat, la gasolina és un 8,5% més barata que fa just un any, mentre que el preu del gasoil ha caigut un 6,6 % des d’aleshores. D’aquesta manera, els conductors s’estalviaran gairebé entre quatre i cinc euros a l’hora d’omplir el dipòsit respecte a l’any passat.

Catalunya és un dels territoris de l’estat amb el carburant més barat sense impostos, segons dades del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Tot i això, la suma de les taxes al preu de la gasolina i del gasoil la situa en una de les comunitats on els conductors han de pagar més per omplir el dipòsit.