“Volia saber i sentir què és treballar”. L’Alejandro Plana té 20 anys i des de fa uns mesos treballa com a personal de sala al She Bistro. Es tracta d’un restaurant “amb propòsit” que fomenta la inserció laboral de col·lectius amb risc: persones amb discapacitat intel·lectual, dones que han patit violència masclista i joves migrants. En poc més d’un any ha format i donat feina a 17 persones i cinc d’elles ja han passat a formar part de la plantilla fixa de l’establiment, ubicat al carrer de Santaló, 88.

Quan entrem a She Bistro queda poc més d’una hora perquè comenci el servei de migdia i l’Alejandro, la Maixa i l’Hugo es mouen diligentment entre les taules posant els coberts, els gots i vigilant que tot estigui a punt per quan arribin els primers clients. La Maixa té 23 anys i diu que en anteriors experiències laborals no hi ha sentit tant de suport: “Em van tractar fatal. Soc molt impulsiva i quan m’estresso de vegades contesto malament. He anat millorant gràcies al She Bistro”. Defineix com a “preciós” l’ambient de feina i coincideix amb l’Alejandro, que explica que està envoltat “de persones molt bones que em fan sentir bé”.

Només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina

La complicitat que tenen amb la responsable del projecte, Berta Argenté, es percep a simple vista. Argenté defensa la presència a primera línia de tots aquests joves. “Els tenim a la sala de cara al client perquè estem molt orgullosos de tots ells”. Argenté explica que de vegades s’equivoquen o s’obliden de coses però l’acceptació per part dels clients els ha sorprès.

Un milió i mig de persones amb discapacitat estan sense feina i la restauració reclama mà d’obra”
Berta Argenté, CEO de She Bistro

També destaca que She Bistro vol donar resposta “a la desconnexió entre les necessitats dels col·lectius vulnerables i les del mercat laboral. D’una banda hi ha un milió i mig de persones amb discapacitat sense feina i de l’altra la restauració reclama mà d’obra”. El projecte acaba de rebre un ajut de 25.000 euros del programa Bridge Call de la fundació La Caixa que premia joves emprenedors que promouen la igualtat d’oportunitats.

Baixem a la cuina i allà ens espera el Borja Poal, un altre dels socis de She Bistro. Està empaquetant un entrepà que un client ha demanat per emportar-se. Des de fa uns mesos el negoci del restaurant s’ha ampliat amb BdeBocata, una línia d’entrepans gurmet “fàcils d’elaborar i que també poden ajudar a donar feina a més persones”.

Necessitem funcionar econòmicament per perdurar en el temps”
Berta Argenté, CEO de She Bistro

Ara mateix qui els prepara és l’Abdou Ben Maroug, que també s’encarrega de cuinar els plats del dia al She Bistro. És nascut al Marroc i el 2018 va arribar a la península a bord d’una pastera. Després d’un any en un centre de menors va començar a formar-se a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). “No sabia res de cuina. Ho estic descobrint tot aquí i m’agrada molt. M’encantaria en un futur obrir un restaurant de cuina àrab”, explica mentre rep una sentida abraçada del Bernat López, un jove amb Síndrome de Down que l’ajuda a preparar els àpats.

L’Alejandro entra a buscar una escombra: “Hi ha restes de patates fregides al terra. Les haig de treure”. La cadena de treball funciona com una seda i ara el que cal, diu la Berta, és que “tot sigui sostenible en el temps. Som una empresa social amb una missió social però està clar que necessitem funcionar econòmicament”.