Els qui posin parada de llibres a la superilla literària del passeig de Gràcia o en algun dels 12 espais delimitats en set districtes de Barcelona pel Sant Jordi 2024 hauran de pagar una quota. Es tracta de 80 euros per a les parades de sis metres de llargada, la mida més habitual. És la primera vegada que es pagarà per posar parada, amb l’objectiu de sufragar una part del cost que té habilitar aquests espais.

Espais delimitats, amb punts de llum i seguretat

Aquestes zones de la ciutat on s’haurà de pagar, com ara el passeig de Gràcia, estan emmarcades i tenen punts d’electricitat habilitats i seguretat. El responsable i organitzador d’aquests espais és la Cambra del Llibre, formada per diferents gremis que participen en la festa de Sant Jordi. En total, el cost dels 12 espais ronda els 200.000 euros, que assumeixen en gran part la Generalitat i l’Ajuntament. Ara la Cambra del Llibre aportarà un 17 % de tot plegat a través de les quotes que es cobraran.

80 euros per sis metres de parada

Per les parades de sis metres de llargada, que són les més demandades, es pagaran 80 euros. Per cada mòdul que s’afegeixi se’n pagaran 80 més. La llargada màxima d’una parada de llibres és de 24 metres i això, diu el Gremi de Llibreters, només ho sol·liciten 10 establiments, que acabaran pagant al voltant de 300 euros. Les parades de roses en aquests espais professionals, que solen ser més petites, pagaran una part proporcional.

“Pensem que es tracta d’una quantitat assumible”, assegura Ilya Pérdigo, president del Gremi d’Editors en Llengua Catalana. “Creiem que els participants de Sant Jordi hem d’assumir aquesta part pel bé de la festa i perquè és un motiu d’exigència a la bona organització i professionalització de Sant Jordi”, ha apuntat Pérdigo, que explica que l’Administració els ha demanat aquest any “corresponsabilitzar-se amb les despeses”, entre les quals hi ha la il·luminació, la seguretat i la logística dels espais.

Enrere queda el “caos de la Rambla”

Lluny queden ja els Sant Jordis que se celebraven a la Rambla. La cambra recorda el 2019 com una situació de “caos i anarquia” i celebra que la pandèmia portés un model “més segur”. Ara bé, asseguren que ningú voldria tornar al model anterior i per respectar les normatives de seguretat tampoc s’hi podria retornar. Per això, Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters, ha assegurat que editors, distribuïdors i llibreters han acordat els costos. Ara bé, les parades de les llibreries que s’instal·lin davant del seu establiment o en un espai de la ciutat sense serveis seguiran sent gratuïtes.

Ja es pot demanar parada per al Sant Jordi 2024

L’entitat ja ha obert el termini de 10 dies per demanar una parada per al Sant Jordi 2024. I en només les primeres 24 hores ja ho han fet la meitat del total de llibreries que van omplir aquests espais l’any passat, és a dir, 175. Per a la cambra, aquestes dades mostren la bona recepció de la mesura. Ara estan pendents del nombre de sol·licituds per saber si s’hauran d’ampliar els espais delimitats, com va passar l’any passat, quan van registrar un creixement del 17 % del nombre de parades respecte al Sant Jordi del 2022.

L’Ajuntament de Barcelona diu que “és una decisió de la Cambra del Llibre”

El regidor d’Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha recordat que la part organitzativa dels espais emmarcats dels sectors professionals correspon a la Cambra del Llibre i té uns costos. “Són ells els que han decidit aquesta manera de finançar la part de despeses que assumeixen tant de l’organització com dels serveis que habiliten. És una aportació per sufragar les despeses del mateix sector en una activitat amb lògica econòmica“. Marcé ha puntualitzat que en cap cas és un impost ni una taxa.

Comparteix a: