El restaurant La Estrella, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, està d’aniversari. Celebra un segle d’història amb la quarta i la cinquena generació als fogons de l’establiment. Cent anys després continuen oferint plats de cuina catalana elaborats amb productes de proximitat, tot i que han adaptat les receptes als gustos actuals.

“Ens sentim molt orgullosos d’haver arribat fins aquí“, explica Jordi Baidal, la quarta generació al capdavant del negoci. Baidal creu que l’èxit del restaurant ho deuen a la família. “Sempre ho hem fet tot el família i, alhora, treballem amb famílies”, afirma.

Els orígens del restaurant, la besàvia Josefa Chiquillo

El negoci va néixer amb l’impuls de Josefa Chiquillo, la besàvia de l’actual propietari i molt present a la carta que el restaurant ha preparat per commemorar el centenari. Chiquillo es va quedar vídua a finals del segle XIX i per tirar endavant els seus vuit fills va vendre la lleteria i xocolateria que tenia i va comprar l’edifici on actualment hi ha el restaurant La Estrella. Va obrir el 1920 amb el nom de Posada La Estrella, una nomenclatura que no va ser casual. “Com que estava a prop del port, la besàvia era atraure els mariners perquè sabia que sempre buscaven un lloc segur”, explica Jordi Baidal.

El restaurant va començar a servir els seus plats a tots els comensals, i no només als clients de la fonda, a partir de l’abril del 1917. En Jordi recorda que van ser anys de molts canvis, per l’Exposició Universal de 1929 i la inauguració de l’Estació de França. Això va fer que “a més de servir menjars també hi va haver un temps que aquí es deixaven paquets que arribaven a través del tren“, explica Baidal.

Tradició i modernitat

Des del 1980 al capdavant del negoci hi ha el matrimoni format per en Jordi Baidal i la Pepi Villada. Ella s’encarrega de la cuina i prepara plats basats en les receptes que va heretar de la seva sogra. Ho fa afegint-hi un toc de modernitat, gràcies a la formació rebuda a diferents escoles de cuina. Un exemple són els cigrons amb gambes, recuperats per a la carta del centenari després d’anys d’estar-ne fora. “Els preparem amb tècniques que llavors no existien, però l’essència del plat és la de sempre”.

Tot i la innovació, la Pepi té clar quin és el secret de la cuina del restaurant La Estrella: “La clau és treballar sempre amb producte de temporada i de primera qualitat“.

Cinquena generació, als fogons

La Pepi comparteix els fogons amb el seu fill, el Pau. Segons explica, aquest no era el seu pla inicial ja que va estudiar informàtica. “Em vaig adonar que no era el que volia fer. El més obvi llavors semblava continuar amb la tradició familiar, ho vaig provar i em va agradar”. Aleshores es va formar i va adquirir els coneixements per treballar al restaurant amb les noves tècniques culinàries.

Recorda que va començar a treballar a La Estrella “durant la pandèmia perquè eren moments difícils en què només es podia obrir unes hores i amb molta cura”. En Pau representa la cinquena generació d’un negoci que ha sobreviscut, asseguren, amb cap fórmula secreta. “Oferim bon menjar, bon producte i però sobretot, un tracte familiar” sentencia el patriarca de la nissaga.