Inversors i empreses han trobat una via de negoci important a Barcelona en els allotjaments per a estudiants. Segons la consultora immobiliària CBRE, durant el primer trimestre d’aquest 2024 a la ciutat s’han invertit 219 milions d’euros en el sector de les residències universitàries, una xifra que suposa un increment de gairebé el 70 %, en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Tot i això, les residències només són capaces d’assumir una cinquena part dels estudiants que venen a Barcelona: per això, altres inversors aposten pel lloguer d’habitacions ens pisos compartits. Una de les empreses que es dedica a comprar pisos convencionals per adequar-los i, després, llogar-los per habitacions a estudiants és Flaternity.

Daniel Bayona n’és un dels creadors: “Busquem pisos grans, els reformem i podem acollir més gent de la que hi vivia abans”, ha explicat a betevé. I afegeix: “Mentre segueixin venint estudiants hi haurà oportunitats per fer negoci“.

Ara mateix, Flaternity està treballant en un pis a la plaça de la Universitat; confia a poder-lo tenir llest a finals d’any i oferirà fins a 10 habitacions. En dos anys, aquesta empresa ja ha posat al mercat més d’un centenar d’habitacions per a estudiants i assegura que a Barcelona hi ha cinc altres empreses que tenen un model de negoci similar.

Creixement limitat per a les residències

Així com no hi ha cap legislació que limiti el lloguer d’habitacions per a estudiants, el sector de les residències sí que ho té més complicat. El PEUAT (el pla que regula l’obertura de nous establiments turístics a la ciutat) també posa fre a la construcció de més residències i només en preveu obrir en determinades zones de Barcelona. Tampoc no se’n poden fer en terrenys qualificats d’equipament.

Malgrat això, segons CBRE, grups inversors internacionals mantenen un interès elevat en les residències de la ciutat. En aquest sentit, ara mateix a Barcelona hi ha 67 residències universitàries funcionant, amb una oferta de 10.632 llits. A més, hi ha una dotzena de projectes més en fase de construcció, que aportaran 3.340 places més. Un cop s’hagin fet, doncs, Barcelona tindrà un total de 79 residències universitàries, amb 13.972 llits.

Una de les que es començarà a construir aviat és la que els grups d’inversió DeA Capital Real Estat i Partners Group vol fer al solar del carrer del Perú, 152, amb una superfície de 8.300 m² i capacitat per a 250 estudiants. L’encarregat d’operar l’allotjament serà l’empresa Camplus, que ja gestiona residències a altres punts de l’estat.

Solar al carrer del Perú on s’aixecarà una residència d’estudiants