La renda disponible de les llars de Barcelona s’ha incrementat un 7,9 % durant el primer trimestre del 2024, si ho comparem amb el mateix període de l’any passat. Segons el darrer informe de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona (OMD), aquesta pujada va en la mateixa línia de la taxa interanual que presenta al conjunt de l’economia, amb un 8,2 %. Tot i això, el ritme de creixement ha disminuït respecte al mateix període de l’any anterior, que va pujar un 12,8 %.

Pel que fa a la renda primària de les llars —que exclou el sector públic—, l’increment és lleugerament superior. En aquest cas, un 8,8 %. Malgrat tot, el ritme de creixement ha disminuït de manera similar. En el darrer informe publicat per l’OMD, el ritme de creixement interanual va ser del 12,2 %. Cal matisar, però, que el ritme de creixement havia estat prou sostingut des de finals del 2020, després d’una forta davallada durant el trimestre del confinament.

Pugen més les rendes mixtes

Les rendes mixtes, que inclouen rendiments del treball i autònoms, rendes de propietats, lloguers o transferències entre llars, han pujat més que no pas la resta. Malgrat tot, la tendència també s’ha moderat. Si al llarg de tot el 2023 les rendes mixtes havien pujat per sobre del 20 %, durant el primer trimestre del 2024 ho han fet en un 11,5 %.

La capacitat adquisitiva es calcula ajustant la Renda Disponible de les Llars (RDL) a l’evolució dels preus, tenint en compte les dades de l’IPC a la província de Barcelona. D’aquesta manera, la renda real ha augmentat un 4 % respecte a abans de la pandèmia. En el primer trimestre del 2024, ha pujat un 1,04 %, un 0,03 % més que en el trimestre anterior.

El treball assalariat, principal font d’ingressos

Si dividim les fonts d’ingressos a les llars en funció de la seva procedència, el treball assalariat n’és la principal, amb un 56,2 %. El segueixen les rendes mixtes, que inclouen els ingressos dels autònoms, amb un 25,5 %. Finalment, les prestacions socials representen un 18,2 %, amb una pujada del 4,3 %.