L’ISE Barcelona 2023 ha celebrat el primer dia a la Fira de Barcelona de l’Hospitalet amb un desplegament de les darreres tendències del sector audiovisual. Les pantalles en alta resolució 8K amb imatges enviades en 5G, les experiències immersives i el 3D són clau de cara el futur de l’audiovisual.
Les pantalles LED són les protagonistes del saló. Se’n poden veure de transparents, pensades per a instal·lar als aparadors de les botigues, perquè permeten veure’n l’interior, o bé per a façanes d’edificis o fins i tot museus. Una tecnologia que fa una dècada que es desenvolupa i que ha aconseguit bons resultats.
Amagar la tecnologia en les immersions
També fan passos endavant les experiències immersives, amb una millora de la qualitat de la imatge i del so, i amb la premissa d’amagar la tecnologia perquè no entorpeixi el viatge audiovisual.
El talent barceloní fa un pas endavant
El clúster audiovisual de Catalunya té un espai important a la trobada. El president, Miquel Rutllant, ha destacat la transcendència del congrés i la incorporació de la tecnologia més puntera en la producció audiovisual catalana. “Les empreses catalanes fa temps que hem entès que hem de ser capaços de produir aquí experiències i continguts que seran consumits a qualsevol lloc del món, i per això s’estan incorporant a aquest plantejament més tecnològic sense abandonar una arrel nostra que és la vessant creativa“.
Una de les empreses escollides per ocupar l’estand de Barcelona Activa és Píxel Dreams. Han desenvolupat un “software” per compartir models tridimensionals en conferències per il·lustrar el funcionament d’objectes o procediments. Tot plegat permet als conferenciants i espectadors fer funcionar els models 3D de manera interactiva, fent més dinàmiques i enriquidores les trobades a distància.
Platós virtuals i aparadors hologràfics
Tot els continguts oficials de l’ISE es fan des d’un plató virtual creat per l’empresa barcelonina Mediapro. A primera vista pot semblar un plató normal amb una gran pantalla al darrere, però la màgia s’acaba creant quan el motor gràfic Unreal Engine, que utilitzen molts videojocs, acaba creant un entorn visual espectacular.
Una altra empresa barcelonina, especialitzada en aquest cas en els hologrames, és Newtonlab Space. En aquesta edició de l’ISE han portat les seves capses d’hologrames un pas més enllà, amb l’aparador hologràfic. Les seves grans dimensions permeten veure cotxes a mida real i en definició 4K, una bona eina per a un concessionari de cotxes.
També es poden veure models en moviment, d’aquesta manera el client pot veure com queda la roba amb persones reals, així ho explica Roger Belso, el director creatiu de Newtonlab Space. “Com són panells 4K ho veiem amb molta qualitat i el client pot veure la qualitat del teixit, la caiguda del teixit, les ombres. És com tenir un model viu a l’aparador”.