L’atac de Rússia a Ucraïna pot tenir conseqüències immediates per a la butxaca de tots els ciutadans europeus. De moment, el preu del petroli s’ha disparat i ja supera els 100 dòlars per barril de Brent, un preu que no s’havia vist des del 2014, i el gas natural s’ha encarit amb pujades de més del 30 %.
Segons el professor de la UOC i la Universitat de València, Antoni Cunyat, el primer que pot arribar és una pujada del preu de l’electricitat, que es determina en part pel preu del gas natural. Tot depèn de la durada del conflicte, però a mitjà termini és quan també podem començar a pagar més per la gasolina i el gas natural. En el cas del gas, a Espanya hi hauria el mateix augment de preu, tot i que aquesta matèria primera arriba d’Algèria i no de Rússia. Uns pronòstics que comparteix Xavier Brun, professor de la UPF Barcelona School of Management.
Brun també afegeix que si el conflicte s’allarga en el temps, això pot comportar una pujada dels tipus d’interès per a les hipoteques: “Puja la inflació i per controlar-la pugen els tipus d’interès”. També alerta que això està més a prop del que ens pensem.
Les sancions, una arma de doble tall
Les sancions que la Unió Europea ha anunciat per a Rússia poden ser, per tots dos experts, una arma de doble tall, perquè, si són molt quantioses, això faria que els preus de l’energia i primeres matèries que Europa compri a Rússia també es disparin, amb una pujada del preu final dels productes.
Un conflicte que arriba en el pitjor moment
La pandèmia de la covid ha castigat molt l’economia i tot just ara, que es començava a recuperar la normalitat, el conflicte a Ucraïna pot frenar aquesta acceleració. L’atac rus, a més, arriba després de mesos en què el preu de l’electricitat, la gasolina i el gas han anat pujant. Cunyat alerta que l’increment de preu de l’energia ja ha provocat l’encariment de quasi tots els productes de la cistella de la compra, i que una altra pujada podria generar l’entrada en un període d’inflació no conjuntural, com s’espera, sinó estructural.
El gas està garantit, però serà més car
La vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que el subministrament de gas a Espanya està garantit “per altres vies”. “Rússia no és un dels nostres principals subministradors”, ha apuntat. Assegura, a més, que “la gran capacitat d’acollida” de gas natural liquat a l’estat permet “ser molt flexibles”. Tot i això, alerta que el que sí que pot afectar l’estat espanyol és l’increment de preus de l’energia.
La vicepresidenta assegura que es treballa “de forma concertada” a la Unió Europea en mesures que puguin “ajudar a pal·liar aquest impacte en els preus energètics i en el conjunt de l’economia”.