(ACN) Els pastissers confien que la revetlla de Sant Joan 2023 sigui “apoteòsica” i permeti superar les previsions de vendes de coques, que situen en 1,8 milions d’unitats. Ho ha explicat a l’ACN el president del Gremi, Antoni Bellart, que creu que el fet que la festa caigui a l’inici d’un cap de setmana amb bon temps fa pronosticar unes vendes “molt bones”. La coca clàssica segueix sent la preferida, tot i que guanyen molt terreny la de crema i la coca creativa, que incorpora ingredients i gustos nous com la fruita fresca en lloc de confitada, el te verd, la fruita de la passió o els festucs.

Segons Bellart, els clients opten cada vegada més per endur-se “tres o quatre coques” de mida més petita per degustar-ne de diferents. Explica que abans la gent comprava un parell de coques molt grans, però ara prefereix agafar-ne diverses, algunes de “petites i exclusives”.

De fet, els pastissers fa anys que experimenten amb gustos nous o, fins i tot, combinen la coca clàssica amb pastissos tradicionals com el de formatge, la Sacher, la Selva Negra o la Tatin. Entre els que busquen una opció més clàssica, cada cop n’hi ha més que opten per la crema: “La crema està atacant per dos fronts, a la de llardons que és amb pasta de full i a la de fruita confitada que és de brioix”, ha dit.

Els preus es mantindran

El president del Gremi explica que per aquest Sant Joan els preus es mantindran respecte a l’any passat, amb coques per a quatre persones d’entre 18 i 22 euros. Segons Bellart, la moderació del preu de l’electricitat i, sobretot, la baixada dels pinyons, permet compensar l’import de les matèries bàsiques de les coques, com la farina, els ous o la mantega, que segueixen elevats.

De fet, els pinyons són enguany un 30 % més barats. “El pinyó era caríssim, i continua sent car, però amb aquesta baixada, per sort, n’hi podem posar una mica més”, explica Bellart. Els pastissers reivindiquen les coses artesanes, que remarquen que són fetes sempre amb productes naturals, sense additius i acabades de fer. “La nostra arma és aquesta, no podem competir en preu, però sí en això”, conclou Bellart.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a