La d’aquest any serà una Pasqua trista per a la històrica pastisseria Kessler Galimany del barri de Sants. Després de 74 anys al barri tancarà les portes l’1 d’abril. L’aparador, altres anys ple de mones i ous de xocolata, aquests dies llueix més buit perquè “no volem acumular estoc”, explica el Joan Galimany. És fill dels fundadors de la pastisseria Teresa Kessler i Josep Galimany que el 1950 van arribar de Gelida i van obrir la pastisseria al número 53 del carrer de Sants.

Ofec econòmic

“No vull culpar a una sola persona”, diu Galimany quan se li demana pels motius del tancament. Assenyala que és una suma de factors, principalment econòmics. El negoci està ubicat en una finca de lloguer on també hi ha la casa on van viure els pares i Galimany va néixer.

“Ara pago 10 vegades més de lloguer. Però tampoc no ajuda el preu de la llum, de totes les taxes i impostos que hi han, t’ofeguen!”, lamenta. Assegura que són problemes compartits amb molts altres comerciants “però no tenim eines per combatre-ho”. “El petit comerç estem desemparats, ho dic amb la boca molt grossa. El gran comerç té unes ajudes que nosaltres no tenim”.

A tot plegat s’hi sumen els efectes de la pandèmia en la butxaca del consumidor: “La pandèmia ha fet mal a tothom. Famílies que abans et venien a comprar el pastís i ara van a una gran àrea on els costa tres vegades menys, no perquè no busquin qualitat sinó perquè no s’ho poden permetre”.

Van arribar a tenir quatre botigues

Recorda que els seus pares van arribar a obrir fins a quatre botigues: “en aquell temps treballaves i podies viure i pagar bons sous als teus treballadors. Ara és tot molt complicat”. Els veïns de tota la vida que entren a la pastisseria a acomiadar-se també comenten que el carrer de Sants i la Creu Coberta han canviat molt: “no paren de tancar negocis”.

Clients que quan s’assabenten de la notícia del tancament fins i tot ploren. Ens ho explica la Montse. És dependenta des de fa prop de 50 anys. “És una pena, la gent em pregunta on anirem ara a comprar els pastissos?”. I no només els pastissos, dos dels productes estrella de la Kessler Galimany són els xuixos de crema i la nata que elaboren artesanalment.

“Vull donar les gràcies als meus clients”

Galimany aprofita l’ocasió per donar les gràcies als clients: “Tant les famílies que van conèixer els meus pares, com als fills i als néts que han vingut després. Jo no hauria pogut ser qui sóc, i els meus fills tampoc sense una trajectòria al barri. Gràcies per la paciència i si en alguna cosa ens hem equivocat que ens disculpin per no ser perfectes”.

Comparteix a: