Un diumenge a la tarda sense cap esdeveniment extraordinari, Montjuïc presenta un aspecte força desert, més enllà d'alguns turistes que visiten els punts més representatius de l'espai. Per mirar de capgirar aquesta situació i treure profit d'una zona de gairebé sis hectàrees que necessita un manteniment elevat, l'empresa pública Barcelona de Serveis Municipals ha arribat a un acord amb una companyia privada per llogar alguns dels espais durant 200 dies l'any. L'explotació de Montjuïc es traduirà en un parc de lleure vinculat a la pràctica de l'esport i les noves tecnologies on, per exemple, els visitants podran jugar un partit de futbol a l'Estadi Lluís Companys. Un recinte que ha perdut pistonada els últims anys, sobretot després que l'Espanyol deixés les instal·lacions per anar a Cornellà-el Prat. Actualment acull concerts multitudinaris i competicions esportives de manera puntual, com ara els X-Games. L'activitat de bona part d'aquest nou complex es desenvoluparà a l'interior de l'estadi, però el projecte també preveu altres espais com la torre Calatrava, l'edifici de l'Institut Nacional d'Educació Física o el Museu Olímpic i de l'Esport. Per ara, aquest complex esportiu de lleure no afectarà el Palau Sant Jordi, que per mida acull més activitats. Sense anar més lluny, aquest setembre serà una de les seus del Mundial del bàsquet. El grup privat que explotarà la nova Anella Olímpica té previst fer-hi una inversió de 20 milions d'euros que han de servir per dissenyar els nous espais de lleure. La tecnologia serà un dels pals de paller, ja que a les instal·lacions s'hi podrà accedir amb una aplicació mòbil que servirà de guia per al parc i permetrà interactuar en les diferents àrees. L'operació implicarà la creació de 130 llocs de treball directes i 110 més d'indirectes.

No es tracta de reformar l’Estadi ni l’Anella Olímpica, però sí de donar-li un nou ús a uns espais que, ara com ara, estan infrautilitzats durant bona part de l’any. El Palau Sant Jordi, escenari habitual de concerts i trobades, en queda al marge. Però a l’Estadi Olímpic Lluís Companys i a l’esplanada que l’uneix amb la torre Calatrava i l’edifici de l’INEFC s’hi instal·laran tota mena de ginys que atrauran visitants tant d’aquí com de fora interessats a conèixer i provar les darreres tecnologies aplicades al món de l’esport, així com una mica d’història i curiositats olímpiques. Seran instal·lacions efímeres, que en part caldrà treure quan a l’Estadi Olímpic o al passeig de Minici Natal (així s’anomena l’esplanada del davant del Sant Jordi) es facin altres activitats.

El Museu Olímpic i de l’Esport, l’Institut Nacional d’Educació Física (INEFC) i Telefónica (propietària de la torre de telecomunicacions dissenyada per Santiago Calatrava) també participaran en el nou complex de lleure. El recinte no serà tancat, és a dir, que el públic no pagarà pas una entrada general sinó per cadascun dels serveis o atraccions que faci servir. La guia per moure’s pel conjunt de l’espai serà el mòbil, mitjançant una aplicació de seguiment i de realitat augmentada que completarà l’experiència física amb la virtual. De fet, la combinació d’aquestes dues maneres de viure l’esport és la clau d’aquest futur parc de lleure per atreure gent de totes les edats i condicions físiques. També s’espera que clubs esportius, lligues i proveïdors tecnològics d’arreu del món facin servir aquests espais per presentar els seus productes.

Des de B:SM esperen que el públic sigui bastant familiar, motiu pel qual compten que el funcionament i els horaris seran similars als del Parc d’Atraccions del Tibidabo. Amb la diferència que, en aquest cas, el conjunt del recinte no quedarà tancat. L’empresa pública, que llogarà bona part de les quasi sis hectàrees per les que s’estendrà el nou parc, en garantirà la conservació i la seguretat, però totes les atraccions i l’explotació aniran a càrrec del promotor del parc. Durant el primer any, aquest promotor té previst invertir-hi més de 20 milions d’euros per rehabilitar algunes zones i dissenyar els seus espais de lleure.

Segons ha confirmat B:SM, les converses per al lloguer de l’Anella Olímpica estan força avançades i l’acord definitiu s’anunciarà durant els propers dies. Serà llavors quan es conegui el nom del projecte i de l’empresa privada que hi ha al darrere. En tot cas, aquest lloguer -del que encara no es coneix el preu- permetrà millorar els comptes d’explotació de B:SM, que, pel que fa a les instal·lacions olímpiques de Montjuïc, no són gaire rendibles.

El nou parc de lleure comportarà la creació de 240 llocs de treball (130 directes i 110 més d’indirectes) i un impacte econòmic sobre la ciutat de 53 milions d’euros. Però, sobretot, el projecte hauria de servir per reactivar un Estadi Lluís Companys que, des que l’Espanyol va marxar a Cornellà – el Prat, no ha acabat de trobar un ús regular ni ha aconseguit mai ser econòmicament rendible. En 25 anys, només ha acollit una trentena de grans concerts, molts menys que els que es fan al Palau Sant Jordi.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a