BlueTechPort neix de la unió entre el Port de Barcelona i Tech Barcelona. Totes dues han fet un pas endavant per oferir un espai físic a aquelles “start-ups” que vulguin desenvolupar els seus projectes relacionats amb el mar, la coneguda com a economia blava. L’espai, que podrà acollir unes 15 empreses i un total de 30 persones, està ubicat al Pier 01, la seu actual de Tech Barcelona, situada a la plaça de Pau Vila, just al davant del Port Vell.
D’aquesta manera es posa l’embrió per fer créixer totes aquestes empreses sota el paraigua del Port, abans que s’acabin de configurar, de forma definitiva, els dos pols innovadors de l’economia blava: el que es vol posar en marxa als “tinglados” del moll de San Bertran i el que s’ha d’instal·lar al Port Olímpic.
Treballar en un entorn marítim
Alguns dels avantatges que tindran aquestes empreses és que treballaran amb l’assessorament i la mentoria d’experts del Port de Barcelona i que també tindran accés als actius de Tech Barcelona, que els permetran crear sinergies amb els principals actors de l’economia barcelonina.
Les parts rellevants vindran quan es puguin fer servir actius del port per fer proves i desenvolupar nous tipus de projectes”
En aquest sentit Miquel Martí, el CEO de Tech Barcelona, és ben clar: “Les parts rellevants vindran quan es puguin fer servir actius del port, per fer proves, per fer pilots i per desenvolupar nous tipus de projectes“.
Si bé encara no s’han triat les empreses que s’han d’instal·lar al BlueTechPort, Martí posa algun exemple de la tipologia de projectes que s’hi podran trobar. De fet alguns ja han passat per les oficines de Tech Barcelona.
En aquest sentit Martí creu que, per exemple, a Catalunya les empreses relacionades amb l’electrificació estan en ple creixement. Per tant no seria estrany que al BlueTechPort acabés recalant alguna empresa que posés en marxa carregadors de gran format que permetessin, com si es tractés d’un cotxe elèctric, carregar grans embarcacions com per exemple un creuer i eliminar, d’aquesta manera, els grups electrògens que generen molta contaminació.
Un altre exemple, aquest ja en marxa, és el projecte de realitzar el mapatge del fons marí, una espècie de Google Maps del mar, que en un entorn com el del BlueTechPort facilitaria la feina d’aquesta “start-up”.