Els problemes dels joves per accedir a un habitatge continuen un any més. Un informe de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (OHB) apunta que —seguint la tendència del 2021— la meitat dels joves de la província de Barcelona no van poder fer front a la compravenda d’un pis —d’obra nova o de segona mà— ni tampoc accedir a un de lloguer el 2022.

Segons aquest informe, l’any passat més del 45 % dels joves de la demarcació de Barcelona no arribaven als 25.000 € d’ingressos anuals. Això implica que, per exemple, havien de destinar el 81 % dels seus ingressos si volien accedir a la compravenda d’un habitatge nou a Barcelona ciutat (segons el preu mitjà de l’habitatge). En el cas que el pis fos de segona mà, havien de destinar un 62 % dels ingressos. I per accedir a un pis de lloguer, havien d’invertir més de la meitat dels seus ingressos.

Tenint en compte que es considera el llindar del 30 % dels ingressos per indicar si l’habitatge és accessible o no ho és, les rendes inferiors als 25.000 € estan excloses de l’accés a l’habitatge als 10 districtes de Barcelona.

El preu de l’habitatge ha pujat tres vegades més que els salaris en els últims 20 anys

Segons l’informe, la crisi estructural d’accés a l’habitatge ha empitjorat els darrers anys a tot Catalunya, però sobretot a Barcelona. Si es mira l’evolució des de l’any 2000 fins al 2022, a Barcelona les rendes han crescut un 65 % davant del creixement del 190 % del preu mitjà dels pisos d’obra nova (gairebé tres vegades més).

En el cas de l’habitatge de segona mà, el preu mitjà ha crescut un 164 %, i pel que fa als lloguers, l’augment és del 151 %.

Comparteix a: