Repte número 1. Plaça de Sant Jaume un dia de la Mercè. Centenars de persones l'omplen de gom a gom, però, com en qualsevol altra festa o manifestació, l'Ajuntament vol saber del cert quants ciutadans hi ha i com moure'ls en cas d'emergència. Segon repte. El paviment d'un carrer es malmet i entre que es detecta, s'avisa i es repara passa massa temps. L'Ajuntament vol un sistema eficient que rebi dades precises de totes les vies asfaltades per actuar amb rapidesa. (POSTPO). Són només dos exemples de problemes per als quals el consistori vol solució. A la llista de reptes es vol trobar també una idea per digitalitzar fons documentals de museus de la ciutat, solucions tecnològiques per fer més competitiu el petit comerç o per donar suport a cuidadors de gent gran. També es busca un disseny per aparcar bicicletes al carrer i evitar-ne el robatori. ¤W1 53 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l www.bcnopenchallenge.org 0.45 Els emprenedors que tinguin una idea per a aquests reptes la poden plantejar a l'Ajuntament fins a l'estiu. Un jurat escollirà la millor en cada apartat que es podrà posar en pràctica a la ciutat. ¤W2 95 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l SÒNIA RECASENS tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació 0:56 SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "El fet pioner o innovador és que el premi d'aquesta gran crida, d'aquest gran concurs és directament la comanda. No és un reconeixement, no és una dotació econòmica. És molt més que tot això." L'Ajuntament ha reservat un milió d'euros per comprar les idees guanyadores. Propostes que, si tenen èxit a la ciutat, es podran vendre a tot el món, diu el govern, amb la referència que un client com Barcelona ja les ha implantat.
A través del programa Barcelona open challenge es fa una crida internacional perquè empreses locals i d’arreu del món proposin solucions tecnològiques a sis reptes plantejats per la ciutat. Es necessiten projectes que disminueixen el nombre de robatoris de bicicletes que es produeixen a la ciutat -creant-ne un registre-, impulsar un sistema de suport per reduir l’aïllament social, monitoratge dels fluxos de vianants que hi ha a la ciutat, digitalitzar els fons dels museus i els arxius, un sistema automàtic per detectar les calçades en mal estat i incentivar el comerç local amb innovació tecnològica.
Les empreses que proposin projectes ho podran fer fins al 10 de juny a B:SM, i no serà fins a l’hivern de 2014 quan es triïn els finalistes. L’Ajuntament ha previst un pressupost d’un milió d’euros per formalitzar les comandes amb les empreses que surtin guanyadores. En total es destinaran a cada projecte entre 60.000 i 250.000 €.
Un concurs que s’ha endarrerit
Fa un any que l’Ajuntament va presentar aquest concurs, però no ha estat fins ara que s’ha tirat endavant. Segons el consistori el procés s’ha endarrerit per “qüestions legals i jurídiques” ja que es tracta d’un “concepte molt innovador”.