L’Hospital Clínic ja ha iniciat el procés per subhastar els cinc blocs de pisos que té als districtes de l’Eixample, Gràcia i el Poble-sec, i en els quals viuen un centenar de llogaters. Aquest dimarts el centre hospitalari ha informat que només un d’aquests blocs —i no dos com s’havia dit inicialment— ha tingut oferta de compradors privats. Es tracta d’un situat al carrer de Las Navas de Tolosa. En canvi, els edificis de la Gran Via, el passatge de Prunera i el carrer de Vallhonrat no n’han rebut cap i el de Sardenya ha quedat desert per defectes de forma.

Amb dret de tempteig

Sobre el possible dret de tempteig de les administracions públiques, el Clínic ha emès un comunicat aquest dimarts al migdia en què afirma que les administracions poden optar a comprar tots els immobles. L’hospital també ha expressat el desig que “facin tot el possible perquè aquests immobles es quedin en el sector públic“.

Així, han detallat que “l’hospital ven aquests actius —rebuts d’herències— per destinar-los a la seva activitat en benefici dels pacients”. L’Hospital Clínic aspirava a ingressar 12,7 milions d’euros amb la venda de les finques.

En tot aquest procés, el Clínic ha recordat que els llogaters no perden els seus drets i es mantenen tots els contractes ja existents, segons la llei. Durant el dia d’avui es publicarà l’acta de la subhasta en el perfil del contractant.

En tot cas, expliquen que, un cop finalitzi el termini de la subhasta, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’hospital es reuniran a tres bandes per avaluar totes les propostes, fins i tot la dels quatre edificis que han quedat deserts.

Protestes per aturar la subhasta

Des que es va anunciar la intenció de vendre’ls, entitats en defensa de l’habitatge i també treballadors del centre han rebutjat la subhasta. Amb aquesta idea s’han manifestat aquest dimarts al matí a les portes del Clínic, on estava previst que s’anunciessin les ofertes.

Les entitats temen que els blocs acabin en mans de fons voltor ja que això, diuen, augmentaria l’especulació i la gentrificació a Barcelona. Pel Sindicat de Llogateres, el risc d’expulsió del veïnat “és evident” i per això reclama a la Generalitat que aturi la subhasta. Els llogaters també han pogut entrar a la subhasta.

Negociacions amb l’Ajuntament

La subhasta ha tingut ressò en l’àmbit polític, després que BComú demanés a l’Ajuntament que comprés els immobles per ampliar el parc públic d’habitatge. Tant l’Hospital Clínic com el consistori han afirmat en les darreres setmanes que hi ha hagut contactes per abordar aquesta possibilitat.

Per la seva banda, l’Ajuntament ja va dir que estudiarà la possibilitat d’exercir el dret de compra per tempteig sempre que es compleixin les condicions per fer-ho.

Pisos a tres districtes

Els pisos estan repartits en cinc blocs situats en tres dels districtes de la ciutat més tensionats: l’Eixample, Gràcia i Sants-Montjuïc.

  • Gran Via de les Corts Catalanes, 534 (Sant Antoni), per 6.950.000 euros
  • carrer de Sardenya, 361 (Camp d’en Grassot), per 2.365.000 euros
  • carrer de Vallhonrat, número 12 (el Poble-sec), per 1.550.000 euros
  • passatge de Prunera, 6 (el Poble-sec), per 1.500.000 euros
  • carrer de Las Navas de Tolosa, 339 (el Camp de l’Arpa), per 385.000 euros