Des d’aquest mes de març del 2022, l’Alwind, l’Albert, l’Issha i l’Ibibi estudien i treballen. I ho fan gràcies al nou programa de formació professional ocupacional dual del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), que beneficiarà més de 120 joves barcelonins menors de 30 anys que es troben a l’atur i que en la majoria dels casos no disposen d’una qualificació professional. Seran auxiliars de cambrer, el primer pas per complir el seu somni, des de treballar en un gran hotel a obrir un restaurant propi.

Segons dades del SOC, els joves són els més afectats per l’atur i la temporalitat, amb taxes més elevades que arriben al 71 % en el cas d’aquells amb baixa qualificació. Aquesta primera edició del programa de formació ocupacional dual vol convertir-se, per tant, en una eina rellevant per sortir de l’espiral de precarietat en què es troben sovint.

“Aquí pot estar el meu futur”

En el cas de l’Alwind, l’Albert, l’Issha, l’Ibibi i els seus cinc companys de curs, alternen el 25 % de la formació a l’Escola Pia Calassanci amb el 75 % com a treballadors al restaurant Mescladís. “Ens donen una oportunitat que cap de nosaltres no perdrà”, afirma Ibibi Abdelkhael al programa ‘Via 15’. “T’ofereixen aprendre i també una feina, un camí que és molt important. Sento que aquí pot estar el meu futur”. El seu company de formació Aldwin Antonio Mateo afegeix: “Em veig molt capaç de fer-ho, és una oportunitat de tirar endavant i viure d’una professió que m’agrada”.

Dos joves muntant una taula imperial a l’Escola Pia Calassanci

17 M € per a l’FPO dual

Al restaurant Mescladís hi fan de cambrers “en un ambient i amb un equip professionals, amb clients i situacions reals. Això et forma com res, tant per quedar-nos-els nosaltres com per a altres empreses, que valoraran que tenen un any d’experiència”, diu Claudia Sanguinetti, i deixa molt clar que aquesta col·laboració és possible gràcies al finançament del SOC, que destina 17 milions d’euros a tot Catalunya a aquest nou programa de formació professional ocupacional dual, que beneficiarà uns 900 joves.

7,6 milions d’euros s’invertiran en 25 projectes a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. Les ocupacions i formacions que s’ofereixen són dels àmbits de l’hostaleria i turisme, administració i gestió, lleure educatiu, seguretat i medi ambient, i instal·lació i manteniment, entre altres.

“Tenim cada dia més empreses que ens diuen que no troben treballadors per especialitzats, quan alhora tenim molts joves que no tenen feina. Això no té cap sentit“, afirma Marta Massagué, responsable del servei d’atenció i suport a joves del SOC. “Aquest programa està obert a qualsevol sector que vulgui formar persones per incorporar-les a l’empresa”.

Comparteix a: