Els inquilins dels cinc edificis que l’Hospital Clínic es vol vendre passen a l’acció. Amb el suport del Sindicat de Llogateres i de treballadors del centre exigeixen a la Generalitat, que està dins el Consorci del Clínic, que aturi la subhasta dels immobles, prevista per al proper 8 d’octubre. Alerten que, si les finques surten a la venda, podrien comprar-les fons voltor i això augmentaria l’especulació i la gentrificació a Barcelona: “El risc d’expulsió del veïnat és evident”, ha conclòs el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, en la roda de premsa d’aquest dijous, en què ha explicat el posicionament del col·lectiu.

L’Hospital Clínic va anunciar a l’agost la intenció de subhastar cinc finques, on viuen un centenar de llogaters. En total, inclou un paquet de 55 pisos repartits a zones tensionades de l’Eixample, Gràcia i el Poble-sec. El Clínic aspira a ingressar 12,7 milions d’euros amb la venda dels immobles, situats als punts següents:

  • Gran Via, número 534 (Sant Antoni), que es vol vendre per 6.950.000 euros.
  • Carrer de Sardenya, 361 (Camp d’en Grassot, a Gràcia) per 2.365.000 euros.
  • Carrer de Vallhonrat, número 12 (el Poble-sec ) per 1.550.000 euros.
  • Passatge de Prunera, 6 (el Poble-sec ) per 1.500.000 euros.
  • Carrer de Las Navas de Tolosa, 339 (el Camp de l’Arpa) per 385.000 euros.
La finca, a la Gran Via 534, que entra a subhasta de l’Hospital Clínic

El portaveu del sindicat explica que l’operació implica una “amenaça real per al veïnat” i considera que és “contradictori i inacceptable” que la Generalitat anunciï més habitatge públic i “ara es vulgui vendre aquests pisos”. Per tot plegat demanen una reunió amb representants del departaments d’Habitatge i Salut de la Generalitat. A la petició s’hi han sumat part dels treballadors del Clínic. La Nayelli Faura, del comitè empresa CLINIC-CGT ha detallat que “no entenem que es permeti que els fons voltors puguin especular així perquè faran fora els veïns i apujaran els lloguers”.

Negociacions entre el Clínic i l’Ajuntament

En les darreres setmanes, aquesta compravenda ha entrat al terreny polític perquè BComú va demanar que l’Ajuntament de Barcelona comprés els immobles per ampliar el parc públic d’habitatge. Tant l’Hospital Clínic com l’Ajuntament de Barcelona han admès en les darreres setmanes que hi ha hagut contactes per abordar aquesta possibilitat.

El Clínic vol que l’Ajuntament exerceixi el dret a tanteig

Des del Clínic emfasitzen que garantiran als llogaters que, no perdran els seus drets i mantindran les condicions del contracte. Pel que fa a les negociacions, fonts de l’hospital recorden que les administracions públiques tenen dret preferent de tempteig i demanen a l’Ajuntament s’hi aculli.

Una opció que ha refredat aquest dijous la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet. Ha explicat que l’Ajuntament estudiarà la possibilitat d’exercir el dret de compra per tanteig un cop finalitzi la subhasta i sempre que es compleixin les condicions per fer-ho. Això implica que cal que hi hagi una oferta prèvia a la municipal.