La nova baixada de l'IRPF i la reducció o congelació de les tarifes d'alguns serveis com el transport públic han alleugerit la càrrega dels ciutadans per encarar el mes de gener. Per alguns experts, encetar un nou any ja no vol dir haver de gratar-se més la butxaca. GONZALO BERNARDOS, professor d'Economia de la UB "Les dificultats de gener venien donades per dues coses. Una perquè es gastava més del convenient durant l'etapa de Nadal i, segona, perquè els preus pujaven. En aquest cas, el que veiem és que la segona part ja no succeeix, passa tot el contrari perquè el preu de la llum baixa el 2,8%, el gas 3% l'aigua el 0,7% i veiem que l'únic que puja aquest any són els taxis. Res més." Ara bé, la sensació al carrer és una altra. Alguns ciutadans creuen que el gener fa pujada igualment i fins i tot hi ha qui considera que tots els mesos de l'any requereixen un esforç. "Tots els mesos son cuesta de enero perquè els salaris són els mateixos." "Jo estic a l'atur i per mi tots els mesos són iguals. A més, al desembre no gasto." "Sí que es nota perquè encara que els preus es mantinguin, per Nadal gastem més." "Jo no ho noto, vaig bé." Malgrat tot, això no vol dir que s'hagin acabat els geners costeruts. La situació, segons alguns economistes, és fruit de la casualitat que fa que l'economia catalana i espanyola es beneficiïn del què està passant actualment a nivell internacional. És a dir, a la gran baixada del preu del petroli i de les matèries primeres.

Les dificultats de gener venien donades per dos motius. Un d’aquests és la despesa per les compres i el consum per Nadal i el segon, la pujada de preus que comporta encetar un any nou. Aquest 2016 el segon factor no es compleix perquè les tarifes dels serveis bàsics han baixat i les del transport públic s’han congelat. “Per la banda de la despesa i el consum, el vent bufa a favor, i pel cantó dels ingressos, la baixada de l’IRPF i la pujada de l’1,5 % dels salaris es notarà a les nòmines i com a conseqüència tindrem més diners”, ha apuntat Gonzalo Bernardos, professor d’Economia de la UB.

Per Bernardos, encetar un any nou ja no vol dir haver de gratar-se més la butxaca. No obstant això, aquest expert considera que venim d’una etapa tan dolenta que una pujada de les pensions del 0,25 % o una pujada del salari mínim de l’1 % “és poc per tot el que hem arribat a perdre durant la crisi”. Potser per això la sensació que tenen alguns ciutadans continua sent que el gener fa pujada.