creuers barcelona

El turisme agafa embranzida. Molts viatgers han triat Barcelona com a destinació i han tornat a omplir els voltants dels monuments de la ciutat. Alguns han arribat a casa nostra per mar i cada cap de setmana diversos creuers amarren al Port de Barcelona. Aquesta vegada hi han fet escala set creuers, entre els quals hi ha el Wonder of the Seas, el més gran del món.

Els creueristes encara no ho veuen clar

Segons dades del Port de Barcelona, aquest 2022 faran parada a la ciutat al voltant de 800 creuers. És una xifra que s’acosta a les dades del 2019, abans de la crisi sanitària. Però no passa el mateix amb el nombre de creueristes. Respecte a l’any passat, la quantitat de passatgers ha augmentat progressivament, tot i que queda lluny de les xifres prepandèmia.

Entre gener i maig del 2019 van venir a la ciutat 915.116 creueristes, mentre que en el mateix període d’aquest any el nombre de passatgers ha disminuït fins a 434.692. De fet, la majoria de vaixells arriben amb la meitat d’ocupació. El Port de Barcelona reconeix que hi ha incertesa al sector i apunta que les restriccions d’alguns països per la covid o la guerra d’Ucraïna són factors que poden fer enrere els creueristes.

Un impost per minimitzar la contaminació dels creuers

Tot i les crítiques de veïns i associacions per l’impacte que els creuers tenen a Barcelona, la Generalitat no es planteja regular el nombre de vaixells que fan escala a la ciutat. En canvi, al llarg d’aquest 2022 tenen previst aprovar un decret per regular la taxa catalana a la contaminació dels creuers.

Es tracta d’un tribut que gravarà les emissions de les naus, és a dir, com més contaminació produeixi un vaixell més diners haurà de pagar la companyia. La iniciativa ha de servir per obligar-los a implantar plans de sostenibilitat i de reducció d’emissions.

Els efectes de les visites llampec

Les visites ràpides, de poques hores, que fan els creueristes quan els vaixells atraquen a la ciutat un dia no són de les més esperades pels sectors econòmics que depenen del turisme. Indrets com el Mercat de Colom, constaten que els creueristes passen pel mercat, però hi passen de llarg. La presidenta, Laura Cobos, admet que “el turista de creuer sí que arriba al mercat, però no és majoritari“. Amb tot, Cobos detalla que enguany “hem recuperat un 70 % o un 80 % de la facturació del 2019”, amb l’arribada dels turistes.

Però a la Rambla, passeig de parada obligada per a aquells que visiten la ciutat, tampoc no acaben de notar en excés la presència dels creueristes. Almenys en negocis com els de la restauració, que acusen el model de visites llampec. Ho corrobora la restauradora Rainery Almonte, que destaca que “no sé si és perquè venen [els creueristes] amb el ‘tot inclòs‘ o perquè venen menys turistes, però les vendes estan molt fluixes“, dubta. I afegeix que “a la Rambla no hi ha gent amb la fluïdesa de sempre, i de la poca que hi ha, alguna sí que s’asseu” a les terrasses del passeig.