La compravenda d’habitatges es dispararà el 2025 i podria acostar-se a xifres prèvies a l’esclat de la bombolla immobiliària. Aquest és el pronòstic que fa un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) i la consultora immobiliària Forcadell, que s’ha publicat aquest dijous i que preveu que a tot l’estat se superaran les 825.000 operacions, de les quals el gruix, 725.000, seran d’immobles de segona mà. Els preus d’obra nova pujaran un 10 %, mentre que els pisos usats seran fins a un 15 % més cars.

També continuaran encarint-se els lloguers. Segons l’informe, en què participa l’economista i professor de la UB Gonzalo Bernardos, durant l’any vinent els preus continuaran pujant i superaran els màxims històrics actuals a totes les capitals de província, també a Barcelona. En aquest sentit, tant Bernardos com Forcadell han qüestionat les xifres de l’Incasòl, que indiquen que els preus han baixat en l’últim trimestre.

Barcelona, amb lloguers més controlats però menys oferta que a Madrid

Pel que fa a l’impacte del topall dels lloguers, Bernardos apunta que Barcelona ha aconseguit moderar la pujada dels preus, però assegura que la normativa també n’ha reduït l’oferta. Per contra, a Madrid, on no s’aplica aquest índex, els preus s’han disparat més però el parquet de pisos és més ampli. Sobre la limitació dels preus, Bernardos ha defensat que els grans perjudicats són els qui volen accedir al mercat del lloguer, perquè ara és molt més difícil. Per part de Forcadell, han negat que observin un desviament de l’oferta cap a als lloguers de temporada.

L’estudi apunta que alts preus del lloguer estan provocant un desplaçament de la demanda cap a la propietat. “La sensació de llençar els diners amb el lloguer ara és més gran que mai”, ha resumit l’economista Gonzalo Bernardos, un dels autors.

Crítiques a Collboni per l’erradicació de pisos turístics

Bernardos ha esta molt crític amb l’anunci de Jaume Collboni d’eliminar tots els pisos turístics de Barcelona el 2028. “No sé quina capacitat tindrà Barcelona d’acollir turistes amb aquesta intenció”, ha dit Bernardos. També ha conclòs: “Amb populismes no es resoldran els problemes d’habitatge”. Segons el professor de la UB, l’augment dels preus del lloguer no està relacionada amb l’augment de pisos turístics. I, per tant, Bernardos creu que, si s’eliminen, això no servirà per augmentar la borsa d’immobles.

Convertir oficines en habitatges

Per ampliar el parc de pisos, Bernardos proposa convertir oficines buides en habitatges. Segons l’economista, així es concentraria l’oferta al 22@ i podria augmentar el nombre de pisos llogables a la ciutat.

Els responsables d’aquest treball descarten que es produeixi una bombolla immobiliària. Tot i que apunten a una “nova guerra d’hipoteques” per part de les entitats per captar nous clients, també creuen que seran més curoses a l’hora de marcar els requisits.

Comparteix a: