L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) ha denunciat que la mesura de l’Ajuntament d’eliminar tots els pisos turístics de la ciutat el novembre del 2028 condemna el sector del turisme familiar a mort. La patronal considera irresponsable i d’una “autèntica demagògia” la decisió de tancar els 10.000 pisos legals de la ciutat.

Segons l’associació, “l’alcalde acaba de fer una crida que la ciutat s’ompli d’allotjaments turístics il·legals. Han detallat que l’experiència de les darreres regulacions, el 2010 a Ciutat Vella i a partir del 2024 a través de la congelació de llicències del PEUAT, “ens ho demostren” i han recordat a l’alcalde que la proliferació de negocis de l’economia submergida “no paga impostos i confronta veïns i turistes en lloc de fomentar la convivència”.

El 40 % de l’allotjament turístic a la ciutat

La patronal dels apartaments ha exposat que els habitatges turístics representen el 40 % de l’allotjament turístic a la ciutat i que, per tant, amb la seva desaparició “es perdrà la totalitat del turisme familiar, el client principal d’aquest tipus d’allotjament”. “El consistori diu que no volen pisos turístics. No volem turisme familiar a Barcelona, de veritat? Quantes botigues, restaurants, museus hauran de tancar?”, ha continuat Enrique Alcántara, president d’Apartur.

Un 0,77 % sobre el total del parc d’habitatges

Els habitatges d’ús turístic a Barcelona representen, d’acord amb la patronal, un 0,77 % sobre el total del parc d’habitatges de la ciutat. Amb aquestes dades a la mà, Apartur veu en l’anunci de l’alcalde “una cortina de fum pel seu fracàs en les polítiques d’habitatge a la ciutat”, “un fracàs que el consistori repercuteix ara expropiant els petits propietaris, que amb la seva activitat econòmica legal donen feina a uns 5.000 treballadors de forma directa i a tants altres de forma indirecta i aporten anualment més de 347 milions d’euros a les arques públiques de Barcelona”.