Foto: Pere Francesc (ACN)

(ACN) L’exposició “Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme” reuneix a El Born CCM obres de 19 creadors contemporanis de diverses generacions que reflexionen sobre “les petjades i seqüeles” del franquisme avui dia i que posen el focus en els sectors que en van quedar al marge, com les resistències de dones i persones dissidents de gènere.

“Era molt important per nosaltres donar-li una perspectiva creada per generacions diverses que han nascut als anys 40 o als 80”. Aquesta perspectiva, afegeix, vol ser “una crítica ferotge al que va passar” i també “generar nous imaginaris per pensar en la possibilitat que els nous imaginaris són possibles”.

Amanda Cuesta, una de les curadores de l’exposició, ha remarcat que algunes obres “deixen clar que hi havia un pensament progressista” tallat per la dictadura i que en “el postfranquisme hi ha hagut una intencionalitat de recuperar tot aquell pensament”.

Una exposició dividida en quatre àmbits

L’exposició es divideix en quatre àmbits. El primer, ‘Rebels de cor’, tracta les resistències de dones i persones dissidents de gènere i de “la doble repressió que van patir aquelles que van viure relacions sexoafectives al marge del nacionalcatolicisme”.

El segon àmbit, ‘El menyspreu dels cossos’, reuneix obres que parlen del maquis i de les víctimes del franquisme —persones torturades, afusellades, desaparegudes o explotades amb treball esclau— i dels seus familiars, a qui s’ha negat fins avui el dret de reparació.

Foto: Pere Francesc (ACN)

El tercer àmbit, ‘El fora interior’, parla de l’exili interior i exterior. I el quart, ‘Transmissió i continuïtat’, és sobre “la fragilitat i els clarobscurs de la transició democràtica espanyola, responsables de moltes de les pervivències del franquisme avui en dia”.

S’han escollit 22 obres, entre les quals hi ha escultures, pintura, vídeo, instal·lació sonora, publicacions i tots els formats en els quals treballa l’art contemporani, que s’estenen per les sales d’exposicions, el jaciment arqueològic, els vestíbuls d’entrada i les passarel·les del centre. “És una exposició que convida a revisitar-la en diferents moments”, ha afegit Cuesta.

Foto: Pere Francesc (ACN)

També s’han organitzat activitats al voltant de l’exposició. La primera serà el 29 novembre amb el títol Guillem Viladot. De la tradició al combat. L’exposició “Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme” es podrà visitar de manera gratuïta des d’aquest divendres fins al 16 d’abril del 2023.