La imatge que il·lustra l'exposició és una excepció. Difícilment una fotografia oficial del règim franquista mostrava les dues realitats de la Barcelona de la postguerra. Unes senyores de la burgesia celebren la setmana santa mentre una dona els demana diners. EULÀLIA PÉREZ, comissària de l'exposició "Podem parlar de dues Barcelones, la del luxe i la de la misèria que no apareix en les fotografies." "L'únic que podem veure aquí és la Barcelona oficial. Aquella imatge que volia donar el règim d'ell mateix. Són actes oficials, esdeveniments importants per l'exèrcit, per la Falange i per l'església." Esdeveniments eclesiàstics importants i multitudinaris com aquesta comunió massiva a la plaça de Sant Jaume. Hi van participar 7.000 nens. L'exposició, formada per més de 100 imatges, també mostra la falsa neutralitat espanyola durant la Segona Guerra Mundial. Els contactes amb el nazisme van ser constants. Les esvàstiques es van veure, fins i tot, al Palau de la Música. Més imatges impactants. La sortida de la División Azul que se n'anava a lluitar al costat dels alemanys. O les fotografies de la victòria. Franco va fer lluir les seves tropes pels carrers de la ciutat després de guanyar la Guerra Civil. Les imatges van ser captades pels fotògrafs de l'Ajuntament com Pérez de Rozas i són les que es difonien a la premsa. Formen part de l'arxiu fotogràfic de la ciutat.
L’exposició, formada per més de 100 fotografies, mostra els esforços del règim franquisme d’esborrar a Barcelona tots els vestigis de la república i el catalanisme. S’estructura en quatre àmbits temàtics. Les imatges que mostren la visualització pública de la victòria dels nacionals, les que exemplifiquen la voluntat de recristianitzar la ciutat, les visites de Franco i les autoritats del règim a Barcelona i, per acabar, les imatges que mostren l’estreta col·laboració entre Franco i els règims feixistes alemany i italià.
Barcelona en postguerra. 1939-1945
L’exposició forma part d’un projecte més ampli que, amb el nom títol de ‘Barcelona en postguerra. 1939-1945’ vol mostrar la vida a la ciutat en aquella època a partir dels documents del Sistema Municipal d’Arxius. En total són quatre exposicions. ‘Una crònica fotogràfica’ que s’ha inaugurat aquest dimecres a lArxiu Fotogràfic de Barcelona; ‘La cultura oficial de la Barcelona franquista’ que es podrà visitar a l’Arxiu Històric de la Ciutat a partir del 13 de maig; ‘La ciutat després de la desfeta’ que s’inaugurarà el 27 de maig a l’Arxiu Municipal Contemporani; i ‘Viure a les Corts en el primer franquisme’ que obrirà portes el 27 de maig a l’Arxiu Municipal del Districte de les Corts’.
El 26 de gener de 2014, el dia que farà 75 anys que les tropes franquistas van entrar a la ciutat s’unificaran els fons dels arxius en una gran exposició al Castell de Montjuïc.