Va ser a finals d’aquest mes de maig quan els responsables de l’església de Santa Maria del Pi van rebre la notícia: el Nen Jesús que l’atleta gal·lès Philip Artur Dee va salvar de les flames en un incendi durant la Guerra Civil els seria retornat. I ha estat aquest dilluns, a les 16 h, quan l’escultura del Jesuset ha tornat a casa.

Elaborat amb fusta i d’uns 26 cm d’alçària, el Jesuset va aparèixer dins d’una caixa entre les pertinences d’en Philip, que va ser testimoni de les sagnants destruccions de la guerra i va tenir cura de la peça fins al dia de la seva mort, el 2001.

El Jesuset, valor de reconciliació

Segons l’arxiver i conservador de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, Jordi Sacasas, l’escultura té molt poc valor artístic. De fet, no estava inventariada entre els objectes que van desaparèixer en aquell incendi, però Sacasas afegeix que “el valor que té és el valor de la reconciliació”. “És una cosa que transcendeix l’església i és el vertader simbolisme que té la figura. Representa l’amor entre els pobles”, assegura.

Sacasas titlla de bonica la història i remarca que tenen documentades les peces de valor patrimonial, i que aquesta “és una peça humil, la més humil de la parròquia”.

És una peça humil, la més humil de la parroquia”
Jordi Sacasas, arxiver i conservador de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi

Maralyn Westbury és qui ha fet realitat les voluntats del seu pare

Maralyn Westbury és filla d’en Philip i és qui va contactar amb els responsables de la basílica per retornar el Jesuset. Aquest dilluns a la tarda ha assistit a l’acte juntament amb la família i ha pogut presenciar la seva nova ubicació, una de les capelletes de l’església. “Crec que ell era molt jove quan va venir aquí, després va venir la guerra, va tornar i va oblidar la història. Però quan jo el vaig trobar vaig pensar que estaria molt content que fos aquí”, ha explicat a betevé.