Embarquem a bord de la història de 1714. És la història marítima del setge i, per tant, un relat difícil d'articular perquè hi ha poques referències físiques com els edificis i les dimensions reals del port del segle XVIII. Però l'escenari portuari va ser capdal perquè la ciutat sobrevisqués. AGUSTÍ ALCOBERRO, director del Museu d'Història de Catalunya "Si Barcelona va resistir 14 mesos, des del juliol del 13 al setembre del 14, és sobretot perquè hi havia uns mariners tant al port de Barcelona i a Mallorca capaços de trencar el bloqueig naval." I, per tant, aconseguir fer arribar a una ciutat assetjada les mercaderies i provisions necessàries per a la població, així com les municions i la correspondència. Per entendre el setge naval caldrà tenir imaginació. On avui amarren els creuers tenien lloc les batalles. Com a testimoni dels combats, la muntanya de Montjuïc i el castell, que va estar sempre a mans de la ciutat i va resultar clau per a la defensa. MAGDA FERNÁNDEZ, historiadora de la Universitat de Barcelona "En el seu cim hi trobem ja un primer castell al segle XVIII i que serà sempre de Barcelona." Aquest és un altre element rellevant, l'actual Torre del Rellotge. Era un far i es va convertir en un símbol de resistència malgrat la caiguda de la ciutat. En aquest itinerari marítim no hi falta la Barceloneta, que el 1718 va servir per allotjar els veïns afectats per la construcció de la Ciutadella.

Embarcar a bord de la història de 1714 no és un relat fàcil d’articular perquè hi ha poques referències físiques al llarg del trajecte marítim, com les dimensions reals del port del segle XVIII. Però l’escenari portuari va ser cabdal perquè la ciutat sobrevisqués al setge. “Si Barcelona va resistir 14 mesos és sobretot perquè hi havia uns mariners tant al port de Barcelona i a Mallorca capaços de trencar el bloqueig naval”, explica Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya. Gràcies a aquesta tasca marítima i econòmica, els barcelonins es van poder abastir de provisions, munició i correspondència.

La ruta engega al Moll de les Drassanes i repassa indrets rellevants del litoral. La muntanya de Montjuïc n’és un exemple com a testimoni dels combats que succeïen just on avui atraquen els creuers. Imaginació al poder. La Torre del Rellotge actual destaca a la llista dels historiadors perquè donava entrada al port el 1714. Era un far i es va convertir en un símbol de resistència malgrat la caiguda de la ciutat. En l’itinerari no hi falta la menció a la Barceloneta, que el 1718 va servir per allotjar els veïns afectats per la construcció de la Ciutadella.

L’activitat coordinada pel Museu d’Història de Catalunya i Golondrinas de Barcelona s’emmarca en la celebració del Tricentenari de 1714 però els organitzadors no descarten allargar-la en el temps. “Tindrem l’experiència passada i ja serà més fàcil incorporar-la, per exemple, a les visites escolars”, proposa Agustí Roma, de la companyia d’aquests típics vaixells turístics. De moment, els visitants en poden gaudir cada dissabte a les 11 h per 10 euros.