Si fa dues setmanes, l’artista i experta en història LGTBIQ+, Rubén Antón, va explicar al betevé directe la lluita de la dona per poder portar pantalons, aquesta setmana detalla l’ús de la faldilla masculina, que “s’ha portat a totes les cultures mediterrànies”. Antón comença el repàs de l’antiga Grècia, on “fer servir la faldilla no solament estava de moda, sinó que, a més, es considerava una símbol de virilitat“.
Tres són les faldilles que Rubén destaca: “El quitó era la túnica més usada, era de llana a l’hivern i de lli a l’estiu. Data de l’any 700 abans de Crist i és el vestit típic de les escultures gregues”. Les altres dues peces són també dues túniques, l’himàtion i l’exòmide, “el vestit propi dels esclaus i la classe treballadora“, puntualitza Antón.
Obligació de portar pantalons
Una altra societat que també portava vestits de faldilla era la romana. La túnica “era una peça per damunt dels genolls i ajustada a la cintura” i la toga servia per mostrar les categories socials de la societat de Roma. Rubén Antón indica que “a partir del segle XIV, es comença a diferenciar la confecció dels vestits per a dones i homes”. És en el segle XVII que “s’estableix en alguns països europeus que els homes han de portar pantalons de manera obligatòria“.