El viatge a l’Àfrica que proposa el Grec d’enguany inclou una mirada a alguns dels coreògrafs més rellevants del continent. És el cas del nigerià Qudus Onikeku, de qui es pot veure al Mercat de les Flors ‘Re: incarnation’,

És un espectacle sobre la memòria del cos, vehiculat a través de danses urbanes actuals i de la cultura tradicional de Nigèria. “Els joves que ballen danses urbanes a Nigèria no són conscients que són dipositaris, en els seus moviments, d’una tradició ancestral”, explica Onikeku.

Qudus Onikeku i el People Center

Qudus Onikeku va exercir 10 anys a França abans de formar el People Center a Lagos, des d’on va impulsar un laboratori de creació amb joves, la majoria menors de 25 anys.

El 60 % dels 210 milions d’habitants de Nigèria tenen menys de 25 anys. “Aquesta realitat és des de la qual treballem al centre. Pensant en aquesta franja d’edat, que a l’octubre del 2020 va sortir massivament al carrer per demanar més oportunitats. ‘Re: incarnation’ fa referència a les possibilitats de renaixement, de futur, d’aquests joves.

Onikeku es basa en la filosofia dels ioruba, grup ètnic i lingüístic de Nigèria i Benin que té una concepció cíclica i no lineal de la història. Així amalgama en el muntatge (dividit en tres parts) danses urbanes amb tradició.