Al passeig de Joan de Borbó se celebra el 21 i el 22 de juny el nou Rumba Beach Festival. Un certamen dedicat a la rumba catalana que impulsen l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana, Sabors Catalans Produccions (empresa organitzadora de mercats artesanals i fires) i la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana, amb la complicitat de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Port de Barcelona i l’Ajuntament.

El certamen s’emmarca en la pressió que es fa des de Catalunya perquè Madrid presenti a la Unesco la candidatura de la rumba catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, iniciativa que per ara està aturada. “Estem donant suport a la candidatura des de diferents entitats de diferents àmbits, sí”, afirma Sicus Carbonell, líder de Sabor de Gràcia i director artístic del festival.

Tallers de rumba

Configuren la proposta un escenari per actuacions, una quarantena de parades d’artesans i un espai gastronòmic. Divendres 21 va actuar el grup Triampa amb la participació de Peret Reyes, mentre que dissabte 22 és el torn de Sabor de Gràcia amb la col·laboració de Miguel Muchacho.

Però abans dels concerts hi ha cada dia un taller de rumba que dirigeix Sicus Carbonell. Divendres el van acompanyar Eva Senda i Alfonso Malla. “No és només explicar la tècnica del ventilador amb la guitarra, també el picar de mans, la percussió i el ball”, especifica Carbonell.