Diana Rahmouni Audenis, filla de pare sirià i mare catalana, va viure molts anys pensant que la literatura àrab en català era un misteri i Aissata M’ballo Diao, nascuda a Catalunya i filla de pares senegalesos, tenia 23 anys quan va veure’s representada per primera vegada en la coberta d’un llibre de ficció. Totes dues han decidit crear aquella editorial que els hauria agradat que existís quan eren petites, una editorial catalana que generés un espai de qualitat per a les veus racialitzades i migrants. Ara aquest projecte ja té nom i es diu Jande

El mot jande pertany a la llengua fula o pulaar, una ètnia present a diversos països del Sahel, amb més de 40 milions de parlants. Jande es pot traduir al català com a ‘lectura’ i també ‘ensenyança’. I ara també és el títol de l’editorial que l’Aissata i la Diana creen perquè la literatura catalana “s’atreveixi a englobar tot allò que les veus racialitzades o d’origen migrant volen compartir”.

Saturació del mercat editorial

Sovint es diu que el sector editorial està saturat, que no hi ha lectors per a tants llibres, però a Jande creuen que “les veus que volem editar no saturen el mercat, volem més veus immigrants, que s’apartin altres, potser”. Per la Diana, Jande ocupa un espai clau davant de l’avanç de l’extrema dreta i el racisme: “Ara hi ha discursos d’odi que invaliden les veus racialitzades, volem donar un espai on se celebrin aquestes veus”.

L’editorial començarà a publicar el 2025

L’editorial Jande començarà a publicar els primers títols a principis de l’any 2025 i comptarà amb tres col·leccions: “Taali”, sobre narrativa, poesia i teatre; “Cittàgazze”, col·lecció de fantasia i ciència-ficció, i “Nazra”, de no-ficció. El primer llibre que publicarà l’editorial serà Mares migrants, un poemari de Fàtima Saheb que homenatja les mares que abandonen els seus països d’origen a la recerca d’una vida millor per als seus fills. A més, Jande serà la primera editorial a publicar Zadie Smith, l’aclamada escriptora anglesa que recentment ha participat en la Biennal de Pensament del CCCB.

Club de lectura a La Carbonera

Al llarg d’aquest any, les dues integrants de l’editorial faran un club de lectura amb llibres que consideren interessants. La programació combinarà edicions de Jande i títols seleccionats d’altres editorials, publicats també en llengua catalana. El programa és el següent:

  • 25/09 – L’última, la més petita, de Fatima Daas
  • 23/10 – Purs homes, de Mohamed Mbougar Sarr
  • 20/11 – Retorn a Haifa, de Gassan Kanafani
  • 11/12 – Jo, Tituba, la bruixa negra de Salem, de Maryse Condé
  • 15/01 – Cossos celestes, de Jokha Alharti
  • 12/02 – Parlo en tres llengües, escric en dues, somio en una, de Kamala Das
  • 12/03 – Mares migrants, de Fàtima Saheb
  • 09/04 – La meva carta més llarga, de Mariama Bâ
  • 14/05 – No és tan radical, de Mikaela Loach
  • 18/06 – Soc fan, de Sheena Patel