La poetessa Paloma Chen és una de les moltes nenes d’origen xinès que han crescut darrere del taulell del restaurant familiar. Per la Paloma, va ser com barrejar constantment la “vida personal i laboral”, assumir certes responsabilitats des de petita, com fer de traductora a la família i també de protegir-los: “Escoltes comentaris racistes i els teus pares et pregunten que estan dient, i tu dius, res, res“.

Hi ha molts insults i els clients volen tenir la raó, però també és la nostra llar, espais d’alegria i família”
Paloma Chen, poetessa i periodista

La Paloma Chen denuncia que els basars, bars i restaurants xinesos són espais on “hi ha molt racisme quotidià, molt racisme normalitzat. Hi ha molts insults, els clients volen tenir la raó, però també són moltes més coses, també és la nostra llar, espais d’alegria i família“.

L’activisme de la Paloma Chen

Ara, si busquem a la Paloma Chen, la trobarem entre llibres. Diu que llegeix més que escriu i aquesta és una de les seves formes d’estar al món. Les altres, l’activisme, l’antiracisme i invocar les majories silencioses amb els seus poemes. El 2021, la poeta alacantina va rebre a la Reial Acadèmia Espanyola el II premi de poesia viva #LdeLírica.

També al 2021 va publicar el seu primer poemari, ‘Invocación a las mayorias silenciosas’. El títol s’inspira en una peça de June Jordan que s’anomena invocació a las minories silencioses, perquè “nosaltres sempre som la minoria, la minoria sexual, la minoria racialitzada, però les persones xineses som una de cada cinc persones al món, és a dir, que les persones xineses som moltes més“.

Paloma Chen, poetessa i periodista

Als anys 80, els seus pares van deixar la regió de Wenzhou a la Xina per obrir el restaurant Chinatown a Utiel. La Paloma va créixer en un poble de l’interior de la comunitat valenciana on no hi havia més persones xineses: “Va ser difícil per mi, em sentia entre dos mons, a més, no tenia referents als mitjans de comunicació“. Per això, la Paloma també es va formar com a periodista i ara combina la seva professió amb la seva passió, la poesia.

La Paloma va començar a escriure contes i versos per explicar les seves experiències vitals, però a poc a poc es va anar decantant per la poesia: “La poesia és un llenguatge molt poderós, que arriba directament a l’inconscient, per tant, emociona, transmet missatges i no missatges que són molt difícils de transmetre d’una altra manera“.