L’Espai Actua és un equipament que ha inaugurat l’AISGE, l’associació estatal que vetlla pels drets d’imatge de professionals de l’audiovisual: actors, també de doblatge, ballarins i directors. Per ser-ne membre s’ha d’acreditar haver estat treballant en algun producte audiovisual, sigui cinema o televisió. El nou espai escènic està situat al número 662 del carrer de Còrsega, entre els d’Independència i Xifré, i vol ser un punt de trobada i espai de formació per a professionals.

L’AISGE té una fundació, a la qual es destina el 20 % de la recaptació un cop repartits els drets entre els associats. “Per llei, un 10 % s’ha d’assignar a serveis assistencials i un 10 %, a promoció i formació d’artistes. Durant la pandèmia s’ha aguditzat la necessitat d’ajudar socis que ho estaven passant malament”, explica el president d’AISGE, Emilio Gutiérrez Caba.

400 metres quadrats

El delegat de l’AISGE a Catalunya és l’actor Sergi Mateu, qui ha liderat l’execució del projecte. Tot i que hi ha una sala de teatre amb 150 butaques, on s’ha fet l’acte inaugural, la missió de l’Espai Actua no és l’exhibició. “Vol ser un punt de trobada i un espai on hi hagi cursos de formació i reciclatge“, comenta Mateu. Hi ha aules polivalents, camerinos, un espai de treball en xarxa i cafeteria. El lema de l’Espai Actua és “Talent i saviesa”, perquè a les seves instal·lacions hi coexistiran la formació, el suport a la creativitat dels artistes en actiu i el llegat dels veterans. De la part formativa se n’encarregarà Mercè Managuerra.

A més dels parlaments, s’ha projectat un vídeo per recordar Pilar Bardem, antiga presidenta i impulsora de l’AISGE. L’espai teatral durà el seu nom. També hi ha hagut breus actuacions de l’actriu Elena Tarrats (acompanyada al piano per Bru Ferri) i el ballarí Andrés Corchero (amb Agustí Fernández al piano).

A la inauguració s’hi han vist cares conegudes del món de la interpretació, com Carme Sansa, Àlex Casanovas, Mingo Ràfols o Cristina Plazas, delegada de l’AISGE a València.