Els assistents a l’exposició itinerant “Veure i tocar” poden palpar les fins a 30 peces entre les quals hi ha escultura, pintura i  maquetes dels palaus àrabs de l’Alhambra de Granada o del Taj Mahal de l’Índia. Es tracta de la mostra per celebrar el vint-i-cinquè aniversari del Museu Tiflològic de l‘ONCE amb seu a Madrid. El Museu Marítim l’ha acollit durant 15 dies i tornarà després de l’estiu a Terrassa.

Aquest dijous l’han visitada 200 persones grans invidents provinents de diferents ciutats catalanes com Mataró o Vic. El Miguel i la Susi estaven contents de poder tocar les reproduccions de l’Alhambra i reconèixer les parts que van veure quan encara hi veien. Tots dos asseguren que són maquetes molt fidels a aquest monument. Tant ells com la resta de visitants també han pogut veure i tocar obres d’art fetes per persones cegues o amb discapacitat visual greu.

Es tracta d’una mostra totalment accessible per a persones invidents, una excepció en l’àmbit cultural. En Pere Badia, coordinador de la gent gran de l’ONCE Catalunya mostra el desig del col·lectiu de persones invidents de poder consumir cultura més sovint: ”Ens agradaria tenir més accessibilitat. Tenir la possibilitat de quan entres en un museu estigui tot retolat en braille, que hi hagi figures en tres dimensions que es puguin tocar. Sabem que es difícil però la reivindicació ha de ser permanent”. Actualment l’ONCE té un conveni amb la Diputació de Barcelona per mitjà del qual les seves exposicions inclouen itineraris i retolacions accessibles a les persones invidents.