Foto: Museu Frederic Marès

(ACN) El Museu Marès investigarà si dos relleus del seu fons, adquirits el 1980 a l’empresari i col·leccionista d’origen alemany Fernando Birk, procedien d’un espoli al Monestir de San Lourenzo de Carboeiro, a Galícia. Segons publica el diari ‘Ara’ i han confirmat a l’ACN fonts municipals, el museu barceloní reconstruirà el camí que van fer aquestes dues peces del timpà de l’església fins a arribar a mans de l’empresari i les tornarà si tenen un origen il·legítim. L’equipament reacciona així a una informació publicada diumenge pel rotatiu gallec ‘La Voz de Galicia’, en què l’historiador de l’art Francisco Prado Vilar dona per acreditat que les peces van ser sostretes a finals dels anys 60, en un context de robatoris i destrosses a l’esmentat monestir, com ja havia denunciat l’any 1957 l’aleshores apoderat del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic a Pontevedra, José Filgueira Valverde

Les peces en qüestió són un Crist entronitzat i un relleu medieval amb símbols dels evangelistes sant Lluc i sant Joan, tots dos part del timpà de l’església del monestir gallec. No va ser fins molts més anys després que les peces van reaparèixer, quan el 1980 les va comprar el Museu Frederic Marès de Barcelona a Ericka, la viuda de Fernando Birk, un empresari i col·leccionista d’origen alemany.

Les obres es retornaran si la procedència és il·lícita

L’ICUB aclareix a l’ACN que al museu, que dirigeix Josep Maria Trullén, no es té constància d’aquestes denúncies per part de cap instància administrativa de Galícia, però el museu barceloní investigarà el context de la seva compra i si la procedència és efectivament il·lícita.

El consistori recorda que la política de l’Ajuntament és retornar les peces si es demostra que tenen un origen il·legítim. Per la seva banda, segons informa el diari ‘Ara’, la Xunta de Galícia també està estudiant el cas i avaluarà “les possibilitats jurídiques i les iniciatives polítiques que corresponguin” i es posarà en contacte amb el Museu Marès per conèixer com va obtenir les peces.