museu africà Daniel Comboni Horta

El Museu Africà Daniel Comboni, ubicat al barri d’Horta, no passa per un dels seus millors moments. El centre expositiu es va fundar el 1992 en un annex de l’edifici residencial dels missioners combonians que hi ha al carrer de Feliu i Codina, 59. Durant tots aquests anys s’ha convertit en un referent pel que fa a l’art i la cultura africans, amb una col·lecció de més de 400 peces que inclou màscares, instruments musicals, vestits i tot tipus d’objectes domèstics i decoratius d’ús quotidià. Però tot i el valor històric i antropològic del material exposat, el museu ha vist com el nombre de visitants ha anat disminuint de forma progressiva els darrers anys.

El museu és un equipament cultural d’iniciativa privada, tot i que s’obre de forma gratuïta a grups escolars i altres col·lectius a través de visites concertades amb antelació. També rep visites de grups privats d’historiadors i gent que vol conèixer amb més profunditat el continent africà, a qui només es demana un donatiu voluntari i s’ofereix la possibilitat de comprar llibres, discos i artesania en finalitzar la visita guiada.

Les màscares de tribus ancestrals són un dels atractius del Museu Africà Daniel Comboni

Juan Esteban, fundador de ProdAfrica Consulting i que col·labora amb el museu des de fa dos anys, detalla que no reben ni demanen cap ajut monetari per part de l’Administració pública, però que sí que voldrien suport institucional per “fer més visible el museu a la resta de la ciutat amb campanyes de difusió i incloent-lo en el circuit cultural de Barcelona”.

Màscares de tribus ancestrals

Entre les peces que més criden l’atenció dels visitants del Museu Africà hi ha les màscares, fetes de fusta i altres materials extrets de la natura. La més destacada és una de grans dimensions utilitzada per al ritual d’iniciació a l’edat adulta d’un jove de família rica, de la tribu Bakuba del Congo. José Rubio, que va ser missioner combonià en aquest país durant gairebé 40 anys, és l’encarregat de fer les visites guiades. “Aquí a més dels objectes s’explica com es menja, com es parla, com es vesteix, és dir l’essència de la cultura africana”, recalca Rubio.

Màscara de la tribu Bakuba del Congo

La col·lecció del museu està organitzada de manera didàctica i amena, i disposa d’informació detallada sobre cadascuna de les peces exposades. Recentment han instal·lat una gran pantalla tàctil per fer la visita més interactiva i així apropar-se més als joves. També estan publicant al web www.museuafrica.org el seu catàleg de peces amb fotografies de qualitat i tenen previst començar a organitzar seminaris i presentacions junt amb altres entitats, per dinamitzar l’espai. Tot plegat, amb l’objectiu d’atreure més visitants i garantir el futur del museu.