Un mural recorda el primer congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya del 1918 que es va celebrar a l’Ateneu Racionalista del carrer de Vallespir, a Sants. S’ha pintat al punt verd del barri, situat entre el passeig de Sant Antoni i el carrer de Vallespir, amb l’objectiu de recordar el passat obrer de Sants. El mural és obra de l’artista barceloní Miquel Wert.

Tres imatges per a un mural

Les tres imatges del mural ens traslladen al passat obrer de l’actual districte de Sants-Montjuïc. A la imatge de l’esquerra s’hi veu la silueta de les tres xemeneies de la fàbrica de La Canadenca, del Poble-sec. El dibuix rememora la vaga que van protagonitzar les treballadores i que va derivar en una de les mobilitzacions més importants del moviment obrer català, que va aconseguir instaurar la jornada laboral de vuit hores arreu de l’estat.

A la imatge central, Wert ha il·lustrat una escena del congrés fundacional de la CNT. Per fer-ho s’ha basat en una imatge del 1910 que evoca la força del sindicalisme i de l’entesa social.

La pintura de la dreta il·lustra un grup de treballadores de Casa Santiveri, una fàbrica ubicada als actuals barris de la Marina. S’hi representen dones que treballen a la secció d’empaquetatge l’any 1918. El mural dona importància a la presència de la dona en el teixit i engranatge econòmic de l’època, tant a la indústria com a la llar.

Un esdeveniment obrer de relleu al cor de Sants

La Confederació Regional del Treball de Catalunya es va fundar el 1910. Va agafar el relleu a la Confederació Regional de Societats de Resistència i va heretar el diari ‘Solidaridad Obrera’. Era l’organització regional a Catalunya de la Confederació Nacional del Treball (CNT), i al Congrés de Sants va servir per establir una nova organització interna, basada en els sindicats d’indústria o sindicats únics. La força d’aquestes unions sectorials es va plasmar un any més tard en el transcurs de la vaga de La Canadenca del 1919.

El Congrés de Sants del 1910 es va celebrar a l’Ateneu Racionalista del carrer de Vallespir. Hi van assistir 153 delegats de 158 associacions obreres entre sindicats, federacions locals, comarcals, regionals o centres d’estudis que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Les sessions es van obrir el 28 de juny i es van tancar l’1 de juliol a la rambla de Santa Mònica, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria. El centenari del congrés es va celebrar el 2018 i al número 12 del carrer de Vallespir s’hi va instal·lar un faristol on es recull la història d’aquell congrés. Ara, l’espai de memòria s’amplia a la paret del darrere del Punt Verd de Sants, on s’ha instal·lat el nou mural.

La vaga de la Canadenca
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a