MUHBA Santa Caterina
MUHBA Sana caterina

El MUHBA Santa Caterina ha tornat a obrir les portes, a la part posterior del mercat, després d’una gran renovació que, per començar, ha transformat la filosofia museogràfica de l’espai. Si fins ara aquesta subseu del Museu d’Història de Barcelona explicava les restes arqueològiques de l’antic convent de Santa Caterina des d’una vessant molt tècnica i “difícilment comprensible”, com assegura l’Ajuntament, la renovació ha apostat per una narrativa que explica l’evolució o la relació entre aquelles runes i l’existència del mercat actual.

La importància del convent de Santa Caterina

La nova narrativa comença donant valor al que va significar el convent de Santa Caterina. De l’ordre dels dominics, va ser un dels més antics i influents de la Barcelona medieval. Fins i tot va ser seu del Consell de Cent fins a finals del segle XIV.

La nova museografia permet descobrir les restes arqueològiques, acompanyades d’explicacions i de peces originals del convent procedents de la col·lecció del MUHBA.

Demolició del convent i construcció del mercat

La narració històrica i interpretativa del MUHBA Santa Caterina continua amb la demolició del convent al segle XIX, a mans dels liberals i com a forma de combatre l’antic règim. Aquest fet va permetre alliberar un solar que va facilitar la construcció, a partir del 1840, del que va ser el primer mercat municipal cobert de la ciutat.

Una primera pedra del que va ser la xarxa actual de mercats municipals, renovats i potenciats pels primers ajuntaments democràtics de la ciutat. En aquest punt es dona a conèixer l’evolució del mercat en aquests gairebé dos segles d’història a través d’objectes i fotografies cedides pels paradistes de Santa Caterina.

La gran transformació del Mercat de Santa Caterina

I, per acabar, la reforma d’aquest espai museogràfic també mostra la gran transformació de l’equipament de mans dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, que l’han convertit en monument i patrimoni. Un vídeo realitzat per un dels arquitectes de l’equip tècnic que ho van fer possible, Marc Viader, explica en imatges tot el procés de construcció.

Una nova estrena del MUHBA

L’estrena del nou Santa Caterina s’emmarca en les inauguracions de subseus que el MUHBA està duent a terme, amb motiu del 80è aniversari de la institució. En aquest cas, la reforma ha estat finançada pel districte de Ciutat Vella i la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats i els paradistes del Mercat de Santa Caterina.

Comparteix a: