Acompanyada per la seva família, amb el seu marit i la seva filla Montserrat en primera fila, Montserrat Caballé ha hagut de contenir les llàgrimes quan el rector Dídac Ramírez ha pronunciat les pertinents paraules d’investidura, li ha col·locat el birret i li ha lliurat un anell i uns guants blancs, com a símbol de la puresa.

El discurs emocionat de Montserrat Caballé ha començat ressaltant que es considera una dona afortunada perquè la música ha guiat la seva vida. Però la soprano ha dedicat bona part del seu parlament a la cultura de la pau i de l’amor a la natura que predica com a ambaixadora de la UNESCO. Al seu parer, el més important en aquests moments de crisi i desorientació és que s’uneixin els esforços per aconseguir la pau, la convivència i el desenvolupament de la ciència. Caballé ha proclamat que “els drets humans no es tenen ni s’ofereixen, sinó que es conquisten i es mereixen cada dia” i que “la pau al món comença en un mateix”.

Caballé és una de les primeres veus del món per la qualitat vocal que té i el domini perfecte de la tècnica. Van ser els Amics del Liceu els que van proposar a la UB aquest doctorat, finalment apadrinat per Xosé Aviñoa. Aquest catedràtic d’història de la música ha recordat com, amb només vuit anys, Caballé ja va voler felicitar el Nadal a la família interpretant un fragment de ‘Madame Butterfly’. Les dificultats econòmiques de la família per pagar els estudis de cant es van superar amb l’ajuda de la família Bertrand. Caballé va interpretar el seu primer concert al Liceu amb 29 anys i, després d’actuar als principals teatres d’òpera d’arreu del món, actualment manté el seu “idil·li” amb el de la Rambla.