"Estic preparada per morir per aquesta causa", vaticinava Marlene Esperat a Filipines, cinc dies abans de ser assassinada davant dels seus fills"."S'acosta el meu final", deia Khalid Hassan tres dies abans de morir a l'Irak. Són dos dels sis professionals de la informació protagonistes de 'Matar a un periodista', que publica Los Libros del Lince en castellà. Terry Gould els va escollir perquè eren dels cinc països amb majors índexs de periodistes assassinats: Filipines, Rússia, Colombia, Irak i Bangladesh. No eren corresponsals de guerra. De fet el 95% dels més de 800 professionals morts en els darrers 20 anys eren periodistes d'informació local, que treballaven a la ciutat o a la regió on havien crescut Terry Gould va parlar amb familiars i amics dels sis periodistes, i quan va ser possible, amb els implicats en llurs assassinats. No investigava les morts, sinó les vides d'aquests professionals, tots ells entestats a seguir informant malgrat les repetides amenaces de mort. Gould ho anomena 'Psicologia del sacrifici'. Amb 'Matar a un periodista' Gould ha sumat dos nous premis als més de cinquanta que acumula per anteriors llibres i articles.

Amb una trajectòria avalada per múltiples premis, el periodista Terry Gould va venir a Catalunya per presentar la publicació al Col·legi de Periodistes. L’escriptor afirma: “No solo mueren periodistas en el fuego cruzado de las guerras. También mueren por informar, por denunciar la corrupción de los políticos, la delincuencia de las mafias, los abusos de toda índole de los poderosos. El asesinato de Anna Politovskaia fue noticia de portada en todo el mundo. Pero hay muchísimos más profesionales de la información que han sido víctimas de quienes quisieron hacerles callar para siempre.”

Segons el baròmetre de la llibertat de premsa elaborat per Periodistes sense fronteres, aquest any 2010 han mort 26 periodistes i 155 han estat empresonats. Els països de més risc per als professionals són l’Iraq i el Paquistan. També han mort periodistes a Somàlia, Tailàndia, Finlàndia, la Xina o Israel.