La llibreria Prole és un projecte que va iniciar Ana Navío en solitari ara fa cinc anys. Abocada a haver de tancar després de la pandèmia i les restriccions, finalment el negoci ha aconseguit créixer amb la incorporació de dues sòcies noves des de l’abril. La llibreria, al carrer del Comte Borrell, 100, té una oferta seleccionada dirigida als veïns, però destaca perquè està especialitzada en temàtiques LGTBI.

Un projecte personal

Ana Navío va dissenyar la llibreria Prole al seu gust. Té una part dedicada als llibres de segona mà i una selecció acurada dels temes que més li interessen: feminisme, narrativa de dones i dissidències sexuals i de gènere, i també transfeminisme. Però sempre manté la mirada oberta perquè es van publicant llibres amb noves formes de nombrar, noves identitats i nous espais de trobada.

S’estan publicant llibres amb noves formes de nombrar-nos, unes noves identitats i uns nous espais on trobar-nos”
Ana Navío, llibretera
Ana Navío va fundar Prole fa cinc anys

La salvació va arribar in extremis

Quan va fer cinc anys, Prole va entrar en crisi i l’Ana va decidir tancar. Dues veïnes arribades de l’Argentina es van sumar al projecte i ara la llibreria reflecteix aquestes incorporacions amb la seva oferta.

La Franca Bianchini en un dels racons fetitxe de la llibreria

L’establiment ha guanyat seccions dedicades a la literatura lèsbica llatinoamericana i la novel·la gràfica. Però la llibreria no ha deixat de ser un punt de trobada. La María, que va venir a buscar poesia lèsbica, actualment té Prole com a un lloc de referència.

És un lloc de referència per venir, preguntar, i que et facin suggeriments”
María Romero

Publicacions pròpies

Fa poc que han començat a fer publicacions pròpies, com Colonialidad y género, de María Lugones o Famílies trans*, de Mar Llop.

Entre els llibres que tenen a la disposició dels públics, destaquen les narratives antiracistes, migrants i descolonials i tenir a l’abast autors del sud.

Prole ha començat a editar publicacions pròpies

Mirant cap al barri

El públic ha crescut amb el temps, i molts són veïns del barri. Per això intenten tenir sempre una bona selecció de temes més generals. Segons diuen, també s’han trobat que hi ha persones que “hi acudeixen perquè acaben de sortir de l’armari” i volen un llibre que els acompanyi en la seva transició de gènere. Una mica més avall, al número 22 del mateix carrer, hi ha el primer centre especialitzat en el col·lectiu LGTBI de Barcelona.