Tot i que per llei, segons l’Estatut dels treballadors, les institucions haurien de contractar els músics amb un contracte laboral, ho fan sempre amb una fórmula mercantil.
Això vol dir que els músics, per poder ser contractats, han de ser autònoms o constituir-se com a empresa. Ara l’Ajuntament es compromet a fer-ho legalment com marca el manual de bones pràctiques de la Unió Estatal de Sindicats de Músics. És una mesura proposada per la CUP que es va aprovar en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, amb l’abstenció de Cs i PP.
En la redacció d’aquest manual hi ha participat el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya. El secretari de l’Smac!, Bernat Hernández, explica que “l’Estatut del treballador marca que l’empresari s’ha de fer càrrec de la contractació, i això és simplement el que estem dient. És el mateix Estat qui no fa cas del que diu el mateix Estat, és surrealista.”
L’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna valora positivament el pas de l’Ajuntament, però lamenta que el compliment de la llei s’acabi quedant en una recomanació. Diuen que ajustar-se a la llei en la contractació, per part de les institucions o de festivals subvencionats, és perfectament possible. Ells ho fan en el cicle L’Hora del Jazz, segons el president de l’associació, Guillem Arnedo, “contractem, donem d’alta, assumim tots els riscos laborals i fem les coses d’acord amb la llei. És un exemple que es pot fer, i també que això de cara a les institucions que atorguen subvencions no és important. Nosaltres pel fet de fer les coses com han de ser no rebem cap ajuda extra ni tenim la sensació que això es valori”.
El manual de bones pràctiques que es compromet a seguir l’Ajuntament també demana, entre altres mesures, que s’incentivi la contractació de propostes musicals amb representació femenina.